Autóbalesetben meghalt Atatürk lánya

Vágólapra másolva!
Autóbalesetben életét vesztette Kemal Atatürk, a török reformer, államférfi, a modern Törökország alapítójának legkisebb lánya. A 79 éves Ülkü Adatepe kirepült az autóból, amikor a sofőr elvesztette az uralmát a kocsi felett.
Vágólapra másolva!

Meghalt Kemal Atatürknek, a modern Törökország alapítójának a legfiatalabb lánya. Ülkü Adatepe 79 éves volt, autóbalesetben hunyt el - közölte a török televízió.

Adatepe még szerdán halt meg, halálhíre azonban csak csütörtökön este vált ismertté. Az idős nő kirepült az autóból, miután annak sofőrje elvesztette uralmát a jármű felett. A baleset az Isztambulból a fővárosba, Ankarába vezető úton történt. Ülkü Adatepe férje és a vezető megsérült, de mindketten túlélték a tragédiát - idézte az asszony fiát az NTV csatorna.

Forrás: Getty Images
Atatürk, Törökország hőse

Ülkü Adatepe a Törökországban máig hősként imádott Atatürk örökbefogadott lánya volt. A kis-ázsiai országot a modernitás felé terelő politikusnak nem voltak vérszerinti gyermekei, de összesen hét lányt és egy fiút vett magához. Ülkü volt a legfiatalabb közülük, aki Atatürk mostohatestvérének lányaként látta meg a napvilágot. Kilenc hónapos volt, amikor a vezér örökbefogadta, és egészen a politikus 1938-ban bekövetkezett haláláig az elnöki palotában élt. Atatürk életrajzírója szerint Ülkü volt az elnök kedvence.

Gyerekként Ülkü Adatepe apjával járta az országot, még egy olvasókönyv borítóján is szerepelt. A felvételen Atatürkkel látható, amint apja épp a latin betűs ábécét tanítja neki. Ez volt a politikus egyik legismertebb reformja, amelynek keretében az arab írásjelet használó ottomán törököt felváltotta a latin betűs írás.

Adatepe temetését és gyásszertartását péntekre tűzték ki az isztambuli Teszvikije-mecsetbe.