Kína magasan az élen a kivégzések számában

Vágólapra másolva!
Öt kivégzésből négyet Kínában hajtottak végre a világban tavaly. A muszlim országokban egyre többször alkalmazzák a halálra kövezést - derül ki egy római jogvédő szervezet jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Tavaly ötezer halálos ítéletet hajtottak végre a világon, ennek 80 százalékát Kínában - közölte pénteken Rómában a Nessuno Tocchi Caino (El a kezekkel Káintól) nevű olasz jogvédő szervezet.

A szervezet szerint a kontinensek közül magasan a legtöbb kivégzést továbbra is Ázsiában hajtják végre, bár 2011-ben az előző évi 5855-höz képest kevesebb, 4931 kivégzés volt.

Kínát Irán követi a kivégzések számában, itt 676, Szaúd-Arábiában 82, Irakban 68, Jemenben, 41, Észak-Koreában pedig 30 emberen hajtottak végre halálos ítéletet tavaly.

A jogvédők szerint nőtt az iszlám törvénykezés, a saríja alapján - főként kövezéssel - végrehajtott kivégzések száma, ami 2010-ben 823, 2011-ben pedig 898 volt. Ezek a bírósági tárgyalás nélkül végrehajtott halálbüntetések leginkább Afganisztán, Szomália és Mali szélsőséges iszlamisták által uralt területein jellemzők.

Az Egyesült Államokban tavaly 43 elítéltet végeztek ki. Afrikában legalább 24-et (11-et Szomáliában, hetet Szudánban, ötöt Dél-Szudánban és egyet Egyiptomban). A szervezet szerint Japánban tavaly - az elmúlt húsz évben először - nem végeztek ki senkit, de idén már három emberen is végrehajtották a halálos ítéletet.