Mérges zambiaiak végeztek kínai főnökükkel

Vágólapra másolva!
Kevesellték a fizetésüket, ezért megölték kínai vezetőjüket zambiai bányászok. Két másik kínai alkalmazott súlyosan megsérült.
Vágólapra másolva!

Egy kínai tulajdonban lévő zambiai szénbányában a fizetésüket keveslő bányászok megölték a kínai menedzsert, két kínai alkalmazott pedig súlyos sérüléseket szenvedett - jelentette a kínai média hétfőn.

A munkaügyi vita, amely munkabeszüntetéssel folytatódott, az afrikai ország déli tartományában tört ki, amikor kiderült, hogy a dolgozók fizetése alacsonyabb az új, országosan meghatározott, 230 dolláros minimálbérnél.

Az 50 éves Vu Seng-caj a támadói elől a föld alatt keresett volna menedéket, amikor egy nekilökött csille végzett vele. A két sérült kínait kórházba szállították. A Lusakától 325 kilométerre lévő Collum nevű bányához a zambiai hatóságok rendőröket küldtek, a területre a munkaügyi miniszter is ellátogatott.

A bányában nem ez volt az első összetűzés a tulajdonosok és a bányászok között. 2010-ben ugyancsak egy bérvita miatti tüntetés során a kínai munkavezetők lőfegyverrel legkevesebb 13 dolgozót megsebesítettek. A zambiai bányák nagy része külföldi tulajdonban van, a térségben több kínai érdekeltségű szén-, illetve rézbánya működik.