Vágólapra másolva!
Közel 4500 rendőr vett részt abban a hétvégi razziában, amelynek során hatezer illegális bevándorlót vettek őrizetbe. Görögország az Ázsiából és Afrikából érkező illegális bevándorlók legfontosabb európai átjárója, ahonnan továbbutaznak Nyugatra a jobb élet reményében. Már épül az a szögesdrótos határkerítés, amely a Törökország felől érkezőket állítaná meg.
Vágólapra másolva!

Mintegy hatezer embert vett őrizetbe a hét végén a görög rendőrség azzal a gyanúval, hogy illegálisan érkeztek az országba, közülük 1600-at a hatóságok várhatóan kitoloncolnak - jelentette az AP.

A görög rendőrség hétfői közlése szerint a hét végén rendezett razziában mintegy 4500 rendőr vett részt. A bejelentés szerint a kitoloncolásra várókat ideiglenesen a nemrég létrehozott "menekültközpontokba" irányítják, a többieket azonban szabadon engedik.

Görögország az Ázsiából és Afrikából érkező illegális bevándorlók legfontosabb európai átjárója, ahonnan továbbutaznak Nyugatra a jobb élet reményében. A becslések szerint évente körülbelül százezer bevándorló lépi át a görög határt, főleg a szomszédos Törökországból. Görögország számára óriási közbiztonsági és szociális problémát jelent a bevándorlók áradata. A 11,5 millió görög állampolgár mellett több mint egymillió, távoli térségekből érkezett bevándorló él, fele részük az utóbbi három évben érkezett az országba.

Tavaly hozzávetőlegesen 55 ezer illegális bevándorlót tartóztattak le. Februárban kezdték meg annak a határkerítésnek a megépítését, amelynek célja a Törökország felől érkező illegális bevándorlók feltartóztatása. Az Évrosz folyónál 10,3 kilométer hosszúságban épülő, duplasoros, 2,5 méter magas szögesdrót felszerelése csaknem 5,5 millió euróba került. A görög hatóságok menekültközpontokat is kialakítottak, például az Athén északi peremén lévő amigdalezai központ 1200 ember elhelyezésére alkalmas.