Rekordnyeremény a tét az európai lottón

Vágólapra másolva!
Több tízmillióan játszanak a rekordnak számító 190 millió eurós nyereményért az európai lottón kedden. Ha kedden és pénteken sincs nyertes, akkor a több mint 50 milliárdos nyereményt szétosztják a pénteken hattalálatost elérők között.
Vágólapra másolva!

Több tízmillió játékos vesz részt az Eurómilliók (Euro Millions) európai lottójáték keddi sorsolásán, amelyen tizenhárom hét után rekordnagyságúra - 190 millió euróra (52,6 milliárd forint) - gyarapodott a nyeremény. Július 31-én, kedden, amikor a nyeremény 157 millió euró (43,4 milliárd forint) volt, mintegy 40 millióan játszottak 91,8 millió szelvénnyel.

A keddenként és péntekenként tartott Eurómilliók lottójátékot kilenc ország - Franciaország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Luxemburg, Belgium, Portugália, Írország, Ausztria és Svájc - 10 lottócége szervezi. A húzásokon legalább kétmillió játékos vesz részt, az alapszelvény ára 2 euró (553 forint).

A nyereményt a szabályok szerint 190 millió eurós határon rögzítették. Ha kedden sem találja el senki a hét számot, a pénteki húzáson szintén 190 millió eurós lesz a tét, ha pedig akkor sem lesz telitalálat, a pénzt a hat számot eltalálók között osztják szét.

Az eddigi rekordnyereményt - 185 millió eurót - 2011. július 12-én ütötte meg egy brit házaspár; egy calvadosi francia család 2011. szeptember 13-án 168 milliós nyereményt vihetett haza. A játékban öt számot kell eltalálni 1 és 50 között, valamint két szerencseszámot 1 és 11 között.