Magára vállalta a gyilkosságot a bukott kínai pártvezér felesége

Vágólapra másolva!
Beismerő vallomást tett Ku Kaj-laj, a megbuktatott népszerű kínai pártvezér, Po Hszi-laj felesége pénteken. A nőt azzal vádolták, hogy megmérgezte a fiával anyagi okok miatt konfliktusba került angol üzletembert, Neil Heywoodot.
Vágólapra másolva!

"A tragédia miattam történt" - mondta pénteken a kínai bíróság előtt Ku Kaj-laj, a korábban nagy hatalmú és népszerű Po Hszi-laj volt csungkingi párttitkár felesége - számolt be kínai hírforrásokra hivatkozva a BBC. A nőt azzal vádolják, hogy tavaly novemberben egy italozás során megmérgezett egy angol üzletembert, Neil Heywoodot. Ku Kaj-laj a pénteken zárt ajtók mögött tartott tárgyaláson a jelentések szerint bevallotta a gyilkosságot. A tárgyalásra a BBC szerint a brit nagykövetség két munkatársát beengedték, de ők nem beszélhettek arról, ami a tárgyalóteremben történt.

A vád szerint Ku Kaj-laj fia és az angol üzletember anyagi természetű okok miatt összeveszett, és ezért gondolhatta azt az anya, hogy a fia élete veszélyben van.

Forrás: AFP/Eyepress
Po Hszi-laj, felesége és fia egy korábbi családi képen

A tárgyalás után kiadott jelentések szerint Ku Kaj-laj a bíróság előtt arról beszélt, hogy úgy vélte: fia veszélyben van, tettét pedig az is befolyásolta, hogy idegösszeomlást kapott. A nő bocsánatot kért a bíróságon.

Az ügy menetét erősen befolyásolta, hogy csütörtökön négy rendőrtiszt beismerte, hogy megpróbálták eltüntetni a gyilkosság bizonyítékait.

A védelem már a csütörtökön, szintén zárt ajtók mögött tartott tárgyaláson sem utasította vissza a gyilkosság vádját, hanem azt a nem részletezett állítást fogalmazták meg, miszerint "Heywood maga is felelős bizonyos mértékben a meggyilkolásáért".

Ku Kaj-laj férjét, a korábban különösen népszerű neomaoista Po Hszi-lajt idén márciusban távolította el a hatalomból a pekingi vezetés. Po Hszi-lajjal szemben jelenleg a kínai kommunista párt fegyelmi bizottsága folytat eljárást. A történtekről és a családról ebben a korábbi cikkünkben olvashat bővebben.