Vágólapra másolva!
Meggyilkolták az észak-mexikói Matehuala város nemrég megválasztott polgármesterét, Edgar Moralest és kampányfőnökét - közölte vasárnap este a helyi ügyész.
Vágólapra másolva!

A polgármester holttestére reggel bukkantak rá egy kisteherautó rakterében. A rendőrséget arról értesítették, hogy két lőfegyverrel megsebesített személy találtak, de mire a rendőrök a helyszínre érkeztek, már holtan találták a polgármestert és munkatársát.

A merényletet egy harmadik személy túlélte, elmondása szerint ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak az úton haladó autóra. A támadás motivációja nem ismert - írta a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

Edgar Morales a július 1-jei általános választásokon az államfői posztot is elnyerő Intézményes Forradalmi Párt (PRI) színeiben indulva szerezte meg a 90 ezer lakosú, a Mexikóvárostól mintegy 500 kilométerre északra fekvő Matehuala polgármesteri székét.

Az érintett San Luis Potosí szövetségi államot eddig sokkal kevésbé sújtották a bandaháborúk és a véres leszámolások, mint az amerikai határ mellett fekvőket. Az állam székhelye és északi része azonban az elmúlt napokban több, a drogkartelleknek tulajdonított erőszakcselekmény helyszíne volt. A rendőrség csütörtökön 14 ember terepjáróba zsúfolt holttestére bukkant rá San Luis Potosíban, órákkal később ugyanitt katonák és fegyveresek összecsapásában hárman haltak meg.

A múlt hét második felében mintegy száz halálos áldozata volt az erőszakhullámnak Mexikóban. Az országban több mint 44 ezer ember halt meg azóta, hogy Felipe Calderón államfő a hadsereg bevonásával 2006-ban átfogó hadjáratot indított a drogkartellek felszámolására. Az elmúlt években több polgármester is a bűnszövetkezetek célpontjává vált: 2011-ben hat, egy évvel korábban pedig 15 város választott vezetőjét gyilkolták meg.