Leszámolással fenyegetnek Breivik követői

Vágólapra másolva!
Halálos fenyegetéseket kaptak norvég politikusok Anders Behring Breivik pere miatt. A magukat a Templomos lovagok tagjainak nevező fenyegetők azt próbálják meg elérni, hogy a norvég tömeggyilkost minden vád alól mentsék föl.
Vágólapra másolva!

Norvég politikusokat leszámolással fenyegettek meg arra az esetre, ha Anders Breivik tömeggyilkost a bírák nem mentik fel minden vád alól - közölte kedden az NRK norvég közszolgálati televízió. Az NRK televízió híradása szerint a politikusok hétfőn feladott e-mailekben kapták a fenyegetést. Az üzenetek küldői azt állítják magukról, hogy a Templomos Lovagok nevű terrorista szervezet tagjai.

Breivik tavaly júliusban autóba rejtettt pokolgépet robbantott Oslo belvárosában, nyolc ember halálát okozva, majd egy Utoya nevű szigeten, a norvég Munkáspárt ifjúsági táborában 69 embert lőtt halomra. Perében augusztus 24-én várható ítélethirdetés. Elfogásakor Breivik azt mondta, hogy ennek a muszlimellenes hálózatnak a tagja, ám a nyomozás során nem került elő olyan adat, amely igazolná, hogy segítőtársakkal cselekedett, és a Templomos Lovagok szervezet létezésére nézve sincs semmilyen bizonyíték.

Az e-mailek kitérnek arra is, hogy az ügyészek Breivik beszámíthatatlanná nyilvánítását és elmegyógyintézetbe zárását indítványozták, ami ellen a magát politikai harcosnak tekintő vádlott határozottan tiltakozott, mondván, hogy ennél rosszabb nem is történhetne vele.

A levélírók szerint "Breivik valószínű elmebeteggé nyilvánítása értelmetlenné teszi a 'kardjától' elpusztultak halálát". Az ismeretlen fenyegetőzők vezérüknek nevezik Breiviket, és szabadon bocsátását követelik, arra hivatkozva, hogy "tette az egyetlen lehetséges cselekvés volt a háborúban", amely a multikulturalizmus ellen folyik.