Az al-Kaidával fenyegetnek a szíriai lázadók

Vágólapra másolva!
A szíriai lázadás egyik parancsnoka szerint a szíriai nép egyelőre a nyugati országoktól vár segítséget, de ha nem kapja meg, akkor az al-Kaida segítségével veri le Bassár el-Aszad rezsimjét.
Vágólapra másolva!

Ha a Nyugat továbbra sem hajlandó fegyverszállításokkal segíteni a Bassár el-Aszad szíriai elnök elleni lázadást, a felkelők az al-Kaida terrorhálózathoz fordulnak - mondta a fegyveres ellenállás egyik parancsnoka Aleppóban. Az Abu Ammar néven bemutatkozó parancsnok elmondta, nem akarják, hogy az al-Kaida jelen legyen Szíriában, "de ha senki nem segít, velük kötünk szövetséget".

Ha behívjuk az al-Kaida embereit Aleppóba, három hónapon belül elfoglalják a várost - mondta. A szíriai felkelők részéről rendszeresek a nyugati országokhoz címzett segítségkérő fölhívások. Újabban azt kérik, az Egyesült Államok és szövetségesei hozzanak létre repüléstilalmi övezeteket Szíriában.

"A szíriai nép ma még az európai országok felé fordul, de ha ez így folytatódik, meggyűlölik őket" - figyelmeztetett a parancsnok. Szakértők szerint minél inkább elhúzódik a szíriai konfliktus, annál nagyobb a veszélye a radikalizálódásnak. Az elmúlt hónapokban sok radikális iszlamista érkezett Szíriába Törökországon át. Az AFP francia hírügynökség tudósítója júliusban Aleppóban találkozott a fegyveres lázadók soraiban algériai és csecsen fegyveresekkel, sőt francia és svéd állampolgárokkal is.

Megfigyelők szerint az al-Kaida szervezett erőként nincs jelen Szíriában. Februárban Ajman az-Zavahri, a terrorhálózat vezetője videoüzenetben buzdította a szíriai felkelőket, de ők ezt beavatkozásnak minősítették, és elutasították.