Sztrájkoló bányászokat lőtt le a dél-afrikai rendőrség

Vágólapra másolva!
Tüzet nyitottak a dél-afrikai rendőrök csütörtökön egy csoport felfegyverzett, tüntető munkásra a Marikana bánya mellett. Legalább hét bányász meghalt.
Vágólapra másolva!

A lövések akkor dördültek el, amikor a machetékkel felfegyverkezett tüntetők házi készítésű gyújtóbombákat kezdtek a rendőrökre dobálni - jelentette a BBC brit közszolgálati csatorna helyszíni tudósítója az adó internetes oldalán olvasható beszámoló szerint.

A Lonmin nevű vállalat által működtetett Marikana - a világ harmadik legnagyobb platinabányája - dolgozói egy hete sztrájkolnak és tüntetnek, a rendőrökkel való összecsapásoknak már eddigi is tíz halálos áldozata volt.

A dél-afrikai közvéleményt sokkolták a történtek, a rendőrök fellépése sokakat arra emlékeztetett, ahogyan az 1948-tól 1994-ig fennálló apartheid-rendszert működtető rezsim kezelte a tiltakozásokat.

A konfliktus mögött nem kizárólag bérkövetelések állnak: a BBC szerint két nagy szakszervezeti szövetség vetélkedik a tagokért, a radikálisabb tüzelte fel a bányászokat. A Lonmin szerint a sztrájk törvénytelen, ezért azt az ultimátumot adta, hogy aki péntekig nem veszi fel a munkát, az elveszíti az állását.

A cég számításai szerint eddig éves termelésének 2 százalékát veszítette el a munkabeszüntetés miatt. A Lonmin-részvények értéke több mint 6 százalékkal esett csütörtökön a londoni tőzsdén.