Újra összekaphat Japán és Kína a Szenkaku-szigeteken

Vágólapra másolva!
Húsz japán hajó indult el Isigakiból szombaton a japán ellenőrzés alatt álló, de vitatott hovatartozású Szenkaku-szigetek felé. Kína tiltakozik, ha kikötnek, megromolhat a két ország kapcsolata.
Vágólapra másolva!

A kis flottillát japán politikusok szervezték, állításuk szerint az a céljuk, hogy hazájuk második világháborús kapitulációjának évfordulója alkalmából az apró, lakatlan szigetcsoporton megemlékezzenek a japán katonai áldozatokról - írta a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

Az egyik szervező, Kodzsima Kenicsi ugyanakkor nem titkolta, hogy mi az utazók valódi szándéka. "Meg akarom mutatni a nemzetközi közösségnek, hogy ezek a szigetek a mieink. Japán jövője a tét" - mondta a Tokióhoz közeli Kanagava városban dolgozó helyi politikus az AFP hírügynökség tudósítójának.

Az út előzménye, hogy pénteken a japán hatóságok kínai aktivistákat toloncoltak ki a szigetekről, melyekre egyébként nemcsak Kína, hanem a közel fekvő Tajvan is igényt tart. Jelentőségük, hogy fontos tengeri útvonalak mellett fekszenek, a környező vizek halban gazdagok, ráadásul potenciális olaj- és gázlelőhelyek is vannak a közelben.

Kína hivatalosan jelezte, hogy a japán politikusok által tervezett megemlékezést területi szuverenitása megsértésének fogja tekinteni A japán kormány nem adott engedélyt a flottillának a kikötésre, de a BBC szerint az vasárnap várhatóan megérkezik úti céljához.

A Szenkaku (kínaiul: Tiaojü-)szigetekről régóta vita van a két állam között. Kína szerint az ókor óta területe részét képezik, Japán viszont azt állítja, hogy az 1890-es években az után vonta őket ellenőrzése alá, hogy meggyőződött a lakatlanságukról. 2010-ben a két ország viszonya mélypontra került, miután a japán hatóságok a térségben letartóztatták egy kínai halászhajó kapitányát - később azonban elengedték.