Megerőszakolt nők hajtják a vizet Obama malmára

Vágólapra másolva!
Női testekkel foglalkozik szinte az egész amerikai politikai elit, miután a republikánusok egyik képviselője hatalmas botrányt kavart azzal, hogy az abortuszellenes nézeteit magyarázva egy interjúban kijelentette, hogy a megerőszakolt nők nem esnek teherbe. Todd Akin mondatai azért is különösen fájnak a republikánusoknak, mert a politikus az erőteljes biztatás ellenére sem akar visszalépni.
Vágólapra másolva!

A gazdaság, az egészségügy, a munkanélküliség vagy az oktatás helyett egy egészen valószerűtlen téma került az amerikai elnökválasztási kampány középpontjába, és a választókért folytatott harc ideológiai töltésének köszönhetően valószínűleg jó ideig napirenden is marad. Todd Akin képviselő jóvoltából ugyanis napok óta a női test reprodukciós képességeiről vitatkozik Amerika. A Missouri állam szenátori posztjáért induló politikus azt az egyébként sokat emlegetett elméletet dobta be ismét a köztudatba, hogy a nemi erőszak valódi áldozatai nem esnek teherbe.

"Először is, ahogyan a doktoroktól hallom, a nemi erőszakból eredő terhesség nagyon ritka. Ha legitim nemi erőszakról van szó, akkor a női testnek megvan a módja arra, hogy ezt az egész dolgot kizárja. Lennie kell valamiféle büntetésnek, de ezzel az erőszakolót kell sújtani, és nem a gyereket kell támadni" - indokolta sajátos anatómiai érveléssel azt, hogy miért ragaszkodik az abortusz tilalmához nemi erőszak esetén is. A "legitim nemi erőszak" alatt valószínűleg tényleges nemi erőszakot értett, és bár később pont erre a fordulatra hivatkozva állította, hogy a rossz szóhasználat miatt kötöttek bele a mondataiba, azzal, hogy újabb frontot nyitott a nemi erőszak legitimitásáról, csak tovább duzzasztotta a botrányt. Akin egyik helyi tévéállomásnak adott interjúja akkorát szólt, hogy most már lényegében az egész amerikai politikai elit az ő mondataival foglalkozik.

Forrás: AFP/Getty Images/Chip Somodevilla
A nők egy részét elveszítheti a Romney-Ryan páros

Bár a Republikánus Párt konzervatív tagjai - köztük az elnökjelölt Mitt Romney alelnökjelöltje, Paul Ryan - is osztják Akin merev abortuszellenes nézeteit, a republikánus politikusok időben észbe kaptak, és szinte azonnal elhatárolódtak a szenátor botrányos kijelentésétől. Romney kampányszóvivője, Amanda Henneberg lényegre törően közölte: "Romney kormányzó és Ryan képviselő nem ért egyet Akin úr kijelentésével, és a Romney-Ryan kormányzat nem ellenezné az abortuszt nemi erőszak esetén". Maga Romney már személyesebb hangot ütött meg egy interjúban. A konzervatív National Review internetes kiadásának azt mondta, hogy Akin megjegyzései a nemi erőszakról "sértőek, megbocsáthatatlanok, és, őszintén szólva, hamisak is". Romney egy nappal később már nemcsak elítélte Akin megjegyzéseit, hanem fel is szólította a politikust a visszalépésre a szenátori versenytől.

Az amerikai szülészek és nőgyógyászok szervezete pedig közölte, hogy Akin állításai "alapvető biológiai igazságoknak mondanak ellent". Az egyik amerikai nőgyógyászati folyóirat tanulmánya szerint évente mintegy 32 ezer nő esik teherbe nemi erőszak következtében, ez az áldozatok mintegy öt százaléka.

Isteni sugallat

Akint egyelőre még nem törte meg sem a szakemberek, sem a pártja felől érkező nyomás, és azt állítja, hogy az emberek túlreagálták a mondatait. Megerősítette azt is, hogy indul a november 6-ai megméretésen. Mindezt azzal indokolta, hogy erkölcsi vagy etikai értelemben nem tett semmi rosszat. Hozzátette azt is, hogy a félrefogalmazott mondata természetesen nem tükrözi a mély együttérzését a több ezer nő iránt, aki évente erőszak áldozata lesz.

Forrás: AFP/Getty Images/Mark Wilson
Az abortuszvita a kampány kulcskérdése lehet

Liberális kollégái szerint Akin már csak azért sem fog visszalépni, mert meggyőződése, hogy isten választotta ki erre a feladatra. "Azt hiszem, úgy gondolja, hogy ez az ő sorsa, ezért csak olyan valaki távolíthatja el, aki nagyon magas poszton van, egészen közel istenhez" - mondta a New York Times című lapnak Jeff Smith volt demokrata szenátor. Akin valóban vallásos érveléssel állt elő egy rádiós interjúban, ahol arról beszélt, hogy az amerikai szabadság forrása isten áldása, és mivel szerinte ez az üzenet hiányzik az amerikai közéletből, neki folytatnia kell politikai pályafutását. A képviselő kivette a részét az isteni üzenet közvetítéséből: egyik kezdeményezője volt annak, hogy 2008-at a Biblia évének jelöljék ki, és a tízparancsolat nagyobb elismertségéért is harcolt. Ő maga rendszeresen jár bibliaórákra és csoportos imádkozásokra. Akin 2000 óta tagja az amerikai kongresszusnak.

A CNN birtokába került legfrissebb dokumentum szerint a szigorú abortuszellenes álláspont nemcsak Akiné, hanem a párté is, amely az abortusz teljes tilalmát be akarja emelni a politikai programjába. A párt álláspontját kidolgozó 110 tagú bizottság szerint erőszak és vérfertőzés esetén sem engednék a művi terhességmegszakítást.

A Republikánus Párt négyévente felülvizsgálja az álláspontját az abortusz kérdésében, és hasonló tartalmú dokumentumokat fogadott el a korábbi években is. Még John McCain szenátornak, a párt négy évvel ezelőtti elnökjelöltjének sem sikerült módosítania a nyelvezeten. McCain szerette volna elérni, hogy a dokumentumban a nemi erőszak, a vérfertőzés vagy az anya életveszélye szerepeljen a kivételek között, de a párt konzervatív képviselői ezt politikai öngyilkosságnak tartották.

A trauma mint fogamzásgátló módszer

A republikánusok abortuszellenes keménymagja nem először fut bele öngólba, amikor az igazának a bizonyítására a női test működését próbálja elmagyarázni. Stephen Freind, republikánus képviselő például 1988-ban arról beszélt, hogy a megerőszakolt nők nagyon ritkán esnek teherbe, mert az erőszakos támadás ideiglenes meddőséget okoz náluk. Az elméletét számokkal is alátámasztotta: "Annak az esélye, hogy a nemi erőszak áldozata terhes lesz, egy a millióhoz és millióhoz és millióhoz". A politikus mindezt azzal magyarázta, hogy az ilyenkor átélt trauma hatására a nők szervezete olyan váladékot termel, amely megöli a spermákat.

Meglehetősen nagyvonalúan kezelte a kérdést James Leon Holmes ügyész is, aki 1980-ban levélben érvelt az abortusz alkotmányos tilalma mellett. Ebben azt írta, hogy a nemi erőszakból nagyjából olyan gyakran lesz terhesség, mint ahányszor havazik a napfényes Miamiban. Később elnézést kért a kijelentésért, és George W. Bush elnököt ez meggyőzte annyira, hogy 2004-ben szövetségi bírónak nevezze ki.

Abortuszkérdésben a nemi erőszakkal szembeni óvatosságot néhány konzervatív politikus szerint az magyarázza, hogy ez a kivétel visszaélésre adhat lehetőséget. Chuck Winder szenátor például azzal érvelt, hogy a nők indokolatlanul is nemi erőszakra hivatkoznának, csak azért, hogy abortuszhoz jussanak. A sajátos biológiai nézeteket valló politikusok ugyanakkor a felmérések szerint hiába bonyolódnak elvont érvelésekbe a kérdésben. A Gallup egy friss közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 75 százaléka nem támogatja az abortusz tiltását azoknál a nőknél, akik nemi erőszak vagy vérfertőzés áldozatai. A családtervezéssel foglalkozó Planned Parenthood elnevezésű szervezet által megrendelt felmérés szerint pedig Romneynak komoly gondjai lesznek a nőkkel több, a választás szempontjából kulcsfontosságúnak számító államban, és a most középpontba került abortuszvita tovább ronthatja a megítélését a női szavazók körében.

Könnyű célpont

A demokraták természetesen ráugrottak a témára, és nem szalasztanak el egyetlen lehetőséget sem, hogy egy mondatban emlegessék Akint a republikánus elnökjelölttel és alelnökjelöltjével, akiknek egyre nehezebb elhatárolódniuk a missouri képviselőtől. Pedig még Romney és Ryan között sem teljes az egyetértés a kérdésben. A mérsékeltebb vonalat az elnökjelölt képviseli: Romney többször is egyértelművé tette, hogy az abortusz tiltásának a kérdésében a nemi erőszak és a vérfertőzés kivételnek számít. Ryan azonban büszkén vallja, hogy egyetlen kivétellel - ha az anya élete veszélyben van - minden esetben ellenzi az abortuszt. Mivel azonban Romney az elnökjelölt, ő is hozzá igazodik ebben a kérdésben.

Forrás: AFP/Saul Loeb
Ryan és Romney próbálja lerázni magáról Akint

Barack Obama elnök sem kímélte a szenátort. A botrányos megjegyzésére utalva arról beszélt, hogy Todd Akin valószínűleg hiányzott néhány óráról az iskolában, majd pikáns kiegészítésként hozzátette, hogy a szenátor pont a kongresszus tudományos bizottságának a tagja.

A Missouri állam szenátori székéért folytatott verseny eddig is fontos volt, mert ezen múlhat, hogy a republikánusoknak sikerül-e a képviselőház után a szenátust is birtokba venniük. Todd Akin az azóta sokat idézett mondatai előtt esélyes volt arra, hogy legyőzze a demokrata Claire McCaskillt. A CNN-nek már republikánus tisztségviselők is elismerték, hogy a missouri esélyekben már nem igazán bíznak. A republikánusoknak nem jó hír az sem, hogy alig egy héttel a párt floridai konvenciója (itt nevezik meg formálisan is elnökjelöltjüket) előtt Akin ügye uralja a sajtót, és Romneynak a képviselő szavait kell magyaráznia, a helyett, hogy arról beszélne, miért lenne jobb elnök Obamánál. A republikánusoknak most azért kell harcolniuk, hogy a választók ne a legszélsőségesebb figuráikkal azonosítsák a pártot. Akin azonban olyan magas labdát dobott fel, hogy kifejezetten nehéz lesz a kampányt visszaterelni a gazdasági vagy egészségügyi reformok kérdéseihez.