Megrovást kaptak a tálib hullákra vizelő amerikai katonák

Vágólapra másolva!
Megúszták az afgán bíróságok haragját, és csak megrovást, illetve lefokozást kaptak azok az amerikai tengerészgyalogosok, akik tavaly nyáron tálibok holttestét gyalázták, ellenségeik tetemére vizeltek. Három katona ügyében már ítélet született, néhány társuk pedig a közeljövőben kaphatja meg a fegyelmi büntetését.
Vágólapra másolva!

Megrovásban részesítettek, lefokozással, illetve illetménymegvonással büntették meg azt a három amerikai tengerészgyalogost, akik Afganisztánban korábban részt vettek tálibok holttestének meggyalázásában - közölte hétfőn a fegyvernem parancsnoksága.

A szolgálati körben meghozott fegyelmi intézkedések egyelőre három tengerészgyalogost érintenek, de a közeljövőben mások ügyében is döntés születik. Büntetőeljárás nem indult az Afganisztán-szerte hatalmas felháborodást keltő incidens miatt.

A halottgyalázást tavaly nyáron követték el az afganisztáni Hilmend tartományban, az esetről készült felvételek januárban kerültek nyilvánosságra. Az incidenssel kapcsolatban Hamid Karzai elnök eredetileg azt követelte, hogy a tengerészgyalogosokat afgán bíróság előtt vonják felelősségre.

Forrás: AFP
Az incidensről készült felvétel

Ugyancsak elkerülte a büntetőjogi felelősségre vonást az a hat katona, aki februárban az afgán fővárostól északra lévő nagy amerikai támaszponton, Bagramban "tévedésből" a tálib rabok börtönkönyvtárából származó koránokat égetett el - közölte hétfőn a hadsereg. Az érintetteket korábban egy afganisztáni bázison részesítették meg nem nevezett büntetésben.

A februári koránégetés nyomán zavargások törtek ki, és megtorlásul merényleteket követtek el Afganisztánban, ezekben legkevesebb 30 ember - köztük két amerikai katona és két katonai tanácsadó - életét vesztette.

Az érintett katonákat nem nevezték meg. Karzai elnök hivatala kedden reagál az amerikai bejelentésekre.