Szükségállapotot hirdetett Obama a közeledő hurrikán miatt

Vágólapra másolva!
Egy napon belül hurrikánná erősödhet az USA déli államait fenyegető trópusi vihar, amely Floridát elhagyva Lousiana és Alabama állam felé tart. A 119 kilométeres széllökéseket hozó förgeteg a Mexikói-öböl olajtermelését is veszélyezteti, érkezése miatt már elkezdődtek a kitelepítések is. Barack Obama elnök a vihar miatt szükségállapotot hirdetett.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli állapotot hirdettek az USA több déli államában a közelgő Isaac trópusi vihar miatt, amely az előrejelzések szerint hurrikánná erősödhet, mire partot ér a hét közepén - írja a BBC. A vihar, amely már átvonult Florida felett, valószínűleg Lousiana, Missisippi és Alabama államot is érinteni fogja, amikor eléri a Mexikói-öböl partját.

A hurrikán szinte pontosan hét évvel azután fog lecsapni az USA-ra, hogy a Katrina hurrikán 2005-ben hatalmas pusztítást végzett New Orleans városában és környékén. A veszély miatt Louisiana, Florida, Mississippi és Alabama államok is rendkívüli állapotot hirdettek, a környékre tervezett politikai kampányrendezvények többségét pedig elhalasztották. Magyar idő szerint hétfő éjjel Barack Obama amerikai elnök szükségállapotot is elrendelt Louisiana államban: az intézkedés lehetővé teszi, hogy a louisianai helyi hatóságok igénybe vegyék a szövetségi állam pénzügyi segítségét a természeti csapás elleni védekezésben.

A BBC szerint a vihar több száz mérföld széles sávban okozhat pusztítást, de egyelőre még nem sikerült pontosan kiszámolni, hogy merre fog végigvonulni. Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont kora délután közölte, hogy a vihar jelenleg 290 kilométerre délnyugatra található a floridai Fort Myerstől, és 105 kilométer per órás szélsebességet produkál. Huszonnégy órán belül hurrikánná erősödhet 119 kilométeres széllökésekkel, a partot pedig helyi idő szerint kedd este vagy szerda reggel érheti el.

Forrás: AFP/Adalberto Roque

Az Isaac korábban Haitin és a Dominikai Köztársaságon is végigsöpört: előbbiben 19 ember halt meg, utóbbin ketten tűntek el a viharokban. Kubában szintén áradásokat okozott és elektromos vezetékeket rongált meg a vihar.

A hurrikán érkezése miatt Lousianában már elkezdődtek a kitelepítések, néhány településen ezreknek kellett elhagyniuk az otthonukat, a BP olajtársaság pedig evakuálta tengeri olajfúró tornyait. A BBC szerint a vihar komoly csapást jelenthet az USA déli részének olajtermelésére is.