New Orleans felé tart az Isaac

Vágólapra másolva!
A hurrikán elérte a szárazföldet Louisiana állam partjainál. Barack Obama elnök azt kérte a térségben élőktől, hogy vegyék komolyan a figyelmeztetéseket az evakuálásra, és "ne kísértsék a sorsot".
Vágólapra másolva!

Louisiana állam délkeleti részén helyi idő szerint kedd este érte el a szárazföldet az Isaac hurrikán - közölte az amerikai országos hurrikánközpont. A hurrikán középpontja New Orleanstól bő 140 kilométerre délkeletre érte el a partot, és nyugat-északnyugati irányban halad tovább óránként 12-13 kilométeres sebességgel. Az orkánerejű szél és a heves eső szakemberek szerint 24-36 órán át tarthat a térségben.

A helyenként 130 kilométer/órás széllökések fölkorbácsolták a tengert a Mexikói-öbölben. A CNN amerikai hírtelevízió szerint a térségben máris 100 ezer ember maradt áram nélkül. A hurrikánközpont adatai szerint egy órával azelőttig, hogy az Isaac elérte a szárazföldet, 2400 milliméter csapadék hullott Florida, Mississippi és Louisiana állam part menti térségében.

Előzőleg Louisianában és Mississippiben szövetségi szintű szükségállapotot hirdettek, és állami szinten rendkívüli állapotot vezettek be Alabama hatóságai is.

A hurrikánokat osztályozó ötfokozatú skálán 1-es fokozatú Isaac napra pontosan hét évvel az után éri el - várhatóan közép-európai idő szerint szerdán napközben - New Orleanst, hogy a 3-as fokozatú Katrina hurrikán végigsöpört a városon. A Katrina 1800 halálos áldozatot követelt, és több milliárd dollár kárt okozott a térségben.

Barack Obama elnök azt kérte a térségben élőktől, hogy vegyék komolyan a figyelmeztetéseket az evakuálásra, és "ne kísértsék a sorsot". New Orleans polgármestere, Mitch Landrieu pedig hangsúlyozta, hogy nem ismétlődhet meg az a pusztítás, amelyet a Katrina okozott hét évvel ezelőtt.