Líbiai forgatókönyvet követel az ENSZ-től a szíriai ellenzék

Vágólapra másolva!
Repüléstilalmi övezet bevezetését kérték az ENSZ-től a szíriai felkelők. Ilyen döntés vezetett korábban Líbiában a nemzetközi katonai beavatkozáshoz, most azonban Nagy-Britannia és Franciaország sem lelkesedik az ötletért.
Vágólapra másolva!

Repüléstilalmi övezet és humanitárius folyosók kijelölését követelte csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsától (BT) a szíriai ellenzék - derült ki egy közleményből. A legjelentősebb ellenzéki csoportosulás, a Szíriai Nemzeti Tanács a Líbiában katonai beavatkozáshoz vezető döntés mellett a mintegy 2,5 millió földönfutóvá vált ember megsegítésére is segítséget kért az ENSZ-től.

A BT csütörtök este tárgyalja újra Szíria ügyét. Laurent Fabius francia és William Hague brit külügyminiszter New Yorkban tartott sajtóértekezletén ugyanakkor közölte, hogy a követelések teljesítése jelentős nehézségekbe ütközhet. Nehéz lenne ugyanis jelenleg a javaslat mögé felsorakoztatni a BT-tagjait: Oroszország és Kína eddig is megvétózott minden hasonló kezdeményezést.

Bejelentették ugyanakkor, hogy Párizs és London pótlólagos humanitárius segélyt ad a szíriai népnek. London 3 millió fonttal egészíti ki a korábban már kilátásba helyezett 27,5 millió dolláros segélyt, míg Párizs 5 millió eurót tesz hozzá az általa beígért 20 millió euróhoz. A francia diplomácia vezetője kiemelte, hogy az újabb pénzeket elsősorban a Szíriában (a kormánytól) "felszabadított területekre", azaz a felkelők által ellenőrzött részekre irányítják.