110 kilogramm robbanószerrel akartak amerikai diplomatákat ölni Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Öngyilkos merényletet hajtottak végre egy amerikai diplomáciai autó ellen Pakisztánban, halottak vannak, de az ellentmondásos beszámolók szerint az is elképzelhető, hogy amerikaiak nincsenek az áldozatok között.
Vágólapra másolva!

Robbanószerrel megrakott gépkocsi rohant bele az amerikai konzulátus egyik terepjárójába hétfőn az északnyugat-pakisztáni Pesavarban, legkevesebb két ember halálát és 19 sebesülését okozva - közölte a helyi rendőrség.

A helyi televízió képei szerint a terepjáróból csak kiégett roncs maradt. A rendőrség szakértője megállapította, hogy 110 kilogramm robbanószert használtak fel a támadáshoz.

Egy rendőrtiszt elmondása szerint két pakisztáni halt meg, és a sebesültek között vannak külföldiek. Egy rendőrtársa azt közölte, hogy a roncsok között amerikai útlevelet találtak.

Mian Iftihár Huszain, Haibár-Pahtunhva tartomány tájékoztatási minisztere szerint azonban két amerikai halottja van a merényletnek, de az amerikai nagykövetségen ezt cáfolták. Egy név nélkül nyilatkozó követségi tisztségviselő szerint a konzulátus két amerikai és két pakisztáni alkalmazottja van a sebesültek között.

A detonáció az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) irodájának közelében történt, abban a lakónegyedben, ahol az amerikai konzulátus és külföldi nem kormányzati szervezetek alkalmazottai is laknak. Egyetlen szervezet sem vállalta még magára az öngyilkos támadást, de az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges pakisztáni tálibok gyakran hajtanak végre hasonló akciókat az országban, különösen az Afganisztánnal határos északnyugati területen.