Los Angelesben is tüntetnek az örmények

Vágólapra másolva!
Több amerikai örmény ifjúsági szervezet is tüntetni fog szerdán a Los Angeles-i magyar főkonzulátus előtt az azeri gyilkos kiadatásáról született döntés miatt. Demokrata párti képviselők elítélték a magyar kormány lépését, egyikük szerint Magyarország magyarázattal tartozik a nemzetközi közösségnek az igazságszolgáltatás szörnyű felforgatása miatt.
Vágólapra másolva!

Tiltakozó megmozdulást szervezett szerda délutánra a Los Angeles-i azeri és magyar főkonzulátus elé több amerikai örmény ifjúsági szervezet az azeri baltás gyilkos kiadatása miatt. A Facebookon az Armenian Youth Federation (Örmény Ifjúsági Szövetség) nevű szervezet által közzétett felhívás szerint a megmozduláson öt amerikai örmény ifjúsági szervezet vesz részt. A magyar és az azeri képviselet, több más ország főkonzulátusával együtt, ugyanabban a toronyépületben található.

Los Angeles Moszkva után a legnagyobb örmény lakossággal rendelkező város Örményországon kívül. Az amerikai népszámlálási hivatal két évvel ezelőtt 475 ezerre becsülte az országban élő, teljes egészében vagy részben örmény felmenőkkel rendelkező lakosok számát, de nem hivatalos becslések szerint ez a szám elérheti a másfél milliót is.

Adam Schiff kaliforniai demokrata párti képviselő az Armenpress örmény hírügynökség jelentése szerint mély aggodalmát fejezte ki a "tettét beismerő gyilkos" "megdöbbentő" kiadatása miatt. "Magyarország, ahol Safarovnak az életfogytiglani büntetését kellett volna letöltenie, magyarázattal tartozik a nemzetközi közösségnek az igazságszolgáltatás szörnyű felforgatása miatt" - hangzott a képviselő közleménye az örmény hírügynökség szerint.

Az Armenspress arról is beszámolt, hogy Bred Sherman és Howard Berman kaliforniai, valamint Frank Pallone New Jersey-i demokrata párti képviselő is elítélte a magyar és az azeri hatóságok közötti megállapodást, és azt "a nemzetközi jog és erkölcsiség normáira, valamint a regionális békére és biztonságra mért súlyos csapásnak" minősítette.