Félreállítottak egy befolyásos kínai politikust

Vágólapra másolva!
Fiának állítólagos közlekedési balesete is szerepet játszhatott az egyik kínai állami vezető közelmúltbeli lefokozásában. A politikust korábban előlépésre esélyesnek tartották.
Vágólapra másolva!

Meglepetésre az eddiginél kevésbé fontos pozíciót kapott Ling Csi-hua, aki Hu Csin-tao kínai elnök egyik közeli munkatársa, lényegében a kabinetjének vezetője volt - számolt be a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

A politikust korábban esélyesnek tűnt arra, hogy az idén esedékes tisztújítás során ennél is fontosabb posztra kerüljön, ennek ellenére az állami média azt közölte, hogy a kínai Kommunista Párt központi bizottsága egyik nem túl jelentős osztályának a vezetését bízták rá.

A BBC pekingi tudósítója szerint egyes források egyszerűen a párton belüli hatalmi harcnak tudják be a váratlan lépést, a pletykák azonban arról szólnak, hogy Ling Csi-hua fia vezette azt a Ferrarit, amely nemrég Pekingben karambolozott.

A Ferrariban ülők kilétét nem hozták nyilvánosságra, az állami cenzúra a baleset internetes említését is igyekezett blokkolni. Állítólag a párt el akarta kerülni a botrányt, amelyben nagy nyilvánosságot kapott volna az állami elit tagjainak fényűző életmódja, és az incidens súlyosságára tekintettel Linget is félreállították - mondta egy forrás a Reuters hírügynökségnek.