Líbiai ellenzékieket kínzott a CIA

Vágólapra másolva!
Bush elnöksége alatt vízbe fojtásos technikával vallattak líbiai ellenzékieket a Human Rights Watch szerint. A CIA külföldön élő líbiaiakat fogott el, több esetben megkínozták őket, majd átadták őket Líbiának.
Vágólapra másolva!

Moammer Kadhafi néhai líbiai diktátor ellenfeleit kínozta az amerikai titkosszolgálat Afganisztánban és Egyiptomban George W. Bush elnöksége alatt - olvasható a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet csütörtöki jelentésében.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és brit társszervei a vízbe fojtásos technikát alkalmazták több líbiai fogollyal szemben - áll a jelentésben, amely líbiai tanúvallomásokon és archív dokumentumokon alapul.

A vízbe fullasztást imitáló kihallgatási módszert rendszeresen alkalmazták terrorista gyanúsítottak kihallgatásakor George W. Bush elnöksége alatt. Barack Obama hivatalba lépése után kínzásnak minősítették, és betiltották.

A HRW szerint az amerikai és a brit hatóságok külföldön elfogták a Kadhafi-rezsim ellenfeleit, több esetben megkínozták, és átadták Líbiának. Több líbiai tanú arról számolt be, hogy fogva tartóik verték őket, és napokig megbilincselve lógtak a falhoz láncolva.

Az után, hogy Kadhafi 2003 végén lemondott tömegpusztító fegyvereiről, a diktátor elleni 2011-es felkelésig több nyugati titkosszolgálat együttműködött Líbiával a muszlim szélsőségesek elleni harcban.

"Senkit nem érhet meglepetésként, hogy a CIA együttműködik külföldi kormányokkal azért, hogy megvédje az Egyesült Államokat a terrorizmussal szemben, és más halálos fenyegetésektől. Pontosan ezt várják el tőlünk" - mondta Jennifer Youngblood CIA-szóvivő a jogvédő szervezet jelentésére reagálva.