Washington mélyen csalódott Magyarországban

Vágólapra másolva!
Washington mélyen csalódott az azeri baltás kiadatása miatt - jelentette ki az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok elítél minden olyan lépést, amely szítja a feszültséget a kaukázusi térségben, ezért mélyen csalódott amiatt, hogy Magyarország átadta Ramil Safarovot Azerbajdzsánnak - jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Patrick Ventrell, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője.

Ventrell kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is fenntartja kapcsolatait mind Örményországgal, mind Azerbajdzsánnal a konfliktus békés megoldása és a feszültség csökkentése érdekében.

Magyarország múlt pénteken adta ki Safarovot Azerbajdzsánnak, akit azonnal szabadon engedtek. Az eset után Barack Obama amerikai elnök komoly aggodalmának adott hangott az elmérgesedő konfliktus miatt. Az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője, Tommy Vietor akkor azt mondta a kiadatásról, hogy ez a lépés ellentétes a folyamatban lévő erőfeszítéseikkel, amelyek csökkenteni próbálják a feszültséget a térségben. Vietor azt is közölte, hogy az USA tájékoztatást kért az ügyben Magyarországtól is.

Eközben Paul Krekorian, a Los Angeles-i városi tanács tagja levelet intézett Kálmán Lászlóhoz, Magyarország Los Angeles-i főkonzuljához. A szerdán elküldött levélben Krekorian úgy fogalmazott, hogy elképesztette a magyar kormánynak a kiadatással kapcsolatos, megmagyarázhatatlan döntése. Krekorian arra szólította fel a magyar kormányt, hogy adjon teljes körű magyarázatot az ügyre.

Csütörtök délutánra több örmény ifjúsági szervezet tiltakozást hirdetett a Los Angeles-i azeri és magyar főkonzulátus elé (két missziónak, több más külképviselettel együtt, ugyanaz a toronyépület ad otthont).

A tüntetők a megmozdulást megelőzően közleményt adtak ki, amelyben erkölcstelennek és felelőtlennek minősítették a Ramil Safarov kiadásáról hozott magyar döntést, és elítélték az azeri kormány lépéseit.

Kanadai örmény internetes források szerint péntek délután tiltakozó menet indul Ottawában, a tüntetők a magyar és az azeri nagykövetség között készülnek felvonulni.