A NATO-főtitkár elítélte Safarov elengedését

Vágólapra másolva!
Bakuban elítélte a NATO-főtitkár Ramil Safarov szabadon engedését. Anders Fogh Rasmussen szerint nem szabad dicsőíteni egy bűncselekményt.
Vágólapra másolva!

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár pénteken Bakuban elítélte, hogy elnöki kegyelemmel szabadlábra került Ramil Safarov, aki 2004-ben Budapesten baltával megölte örmény katonatársát.

"A 2004-es tett bűncselekmény, amelyet nem szabad dicsőíteni. Ha megtörténik, az rombolja a bizalmat, és nem járul hozzá a békefolyamathoz" - mondta bakui látogatásán, az Ilham Aliyev azerbajdzsán államfővel folytatott megbeszélés után Rasmussen.

A Hegyi-Karabah miatti azeri-örmény konfliktussal kapcsolatban a NATO főtitkára azt mondta, hogy a területi vitának "nincs katonai megoldása, előrelépni csak párbeszéd, kompromisszumok és együttműködés útján lehet".

Aliyev azonban továbbra is védi a döntést. "Ramil Safarov kiadatása európai konvenciónak megfelelően történt, kegyelemben részesítése pedig megfelel Azerbajdzsán alkotmányának. Politikai értelemben minden világos. Azok, akik arról beszélnek, hogy Azerbajdzsán európai konvenciót szegett meg, vagy nem látják a valóságot, vagy félre akarják vezetni a közvéleményt" - fogalmazott.

Nem Rasmussen az első magas rangú politikus, aki megszólalt a baltás gyilkos ügyében. Korábban az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz adott hangot megdöbbenésének az elnöki kegyelem miatt, Washington pedig Magyarországban csalódott mélyen a kiadatás miatt.