Fegyveresek zaklatják a kakaófarmereket Madagaszkáron

Vágólapra másolva!
Egyre gyakoribb a kakaóbab-ültetvények kirablása Madagaszkáron. A szegénységgel és éhínséggel küzdő országban nagy mennyiségben termelnek a luxuscsokoládék alapjául szolgáló kakaót.
Vágólapra másolva!

Fegyveresek rabolják ki a madagaszkári kakaóültetvényeken dolgozó helyieket, miután az európai és amerikai csokoládégyártók hatalmas pénzeket hajlandók fizetni a luxusminőségűnek számító madagaszkári csokoládéért - írja a brit BBC.

Az éhínséggel és szegénységgel küzdő Madagaszkár szigetén találhatók a világ legnagyobb és legjobb minőségű kakaóföldjei. Az itteni nyers kakaóbabért, amiből a legtöbb prémium csokoládé is készül, nagy a kereslet, az elmúlt években egyes fajták ára a tízszerese lett az átlagos kakaóénak.

Az árnövekedés következtében megjelentek a bűnözők, több madagaszkári faluból is olyan hírekről számoltak be, hogy fegyveres rablók vitték el a raktárakból a csokoládét.

A BBC-nek nyilatkozó egyik falubeli szerint Madagaszkáron nincs senki, akik betartatná a törvényeket, így tehetetlenek a rablókkal szemben. Több faluból is nagyjából ezer dollár értékben zsákmányoltak csokoládét a fegyveresek, ez az összeg Madagaszkáron egy kisebb vagyonnak számít.