Sokat szívatja őket, mégis szeretik Montit az olaszok

Vágólapra másolva!
Olaszországban a közgazdász Mario Montit tartják a legmegbízhatóbb politikusnak, Silvio Berlusconi népszerűsége viszont a mélyponton van. Az olaszok szerint a válság még legalább további két évig eltart.
Vágólapra másolva!

Mario Monti olasz miniszterelnök és csapata tíz hónap kormányzás után is vezeti a népszerűségi listákat, az olaszok több mint fele még mindig támogatja a szakértői kormányt a Demos közvélemény-kutató intézet szeptemberi felmérése szerint. A La Repubblica című balközép napilapban megjelent eredmények szerint az olaszok több mint 52 százaléka bízik a Monti-kormány munkájában, és 55 százalék továbbra is a közgazdász Mario Montit tartja a legmegbízhatóbb olasz politikusnak.

"Monti támogatottsága nem feltétlenül a szakértői kormány munkájának szól, sokkal inkább az olasz pártok politikusai iránti bizalomvesztés jele" - kommentálta az adatokat a Demos. Ezt bizonyítja, hogy az első öt legnépszerűbb politikus között nem szerepel egyetlenegy pártvezető sem. Monti után az olaszok 42 százalékának Matteo Renzi demokrata párti (PD) firenzei polgármester a "kedvenc politikusa". A harmadik helyre Luca Cordero di Montezemolo, a Ferrari elnöke került (39 százalék), majd Corrado Passera (36) gazdasági fejlesztési miniszter és a radikális párti Emma Bonino (36) volt európai humanitárius biztos következik.

A pártok vezetői között Pierluigi Bersani PD-főtitkár a legnépszerűbb (31), őt Antonio Di Pietro, az Értékek Olaszországa (IdV) elnöke (28) követi. A volt kormánypárt Szabadság Népét (PdL) vezető Silvio Berlusconi 19 százalékos támogatottságot ért el. Ez az utóbbi húsz év legalacsonyabb eredményének számít a 2008-as választásokat több mint kétharmados többséggel nyerő és tavaly novemberben a kormányfői bársonyszékben Monti által váltott politikus számára.

Ha most lennének a választások, az olaszok 27 százaléka a PD-re voksolna. 19,8 százalék szavazna a PdL-re, 14,5 százalék a humorista Beppe Grillo vezette Öt Csillag Mozgalomra, 7,8 százalék az IdV-re és a szeptemberben Italiára átkeresztelt Kereszténydemokrata Unióra (UDC), 5,5 százalék pedig az Északi Ligára. Az olaszok 52 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a következő kormányt a jövő tavaszi választásokon nyertes politikai erő alkossa. 39 százalék újabb szakértői kormánnyal folytatná. Ami a gazdasági válságot illeti, az olaszok több mint 59 százaléka úgy látja, hogy a krízis még legalább további két évig eltart.

Mario Monti a vasárnap zárult cernobbiói gazdasági fórumon bejelentette, hogy 2013 tavaszán befejezettnek tekinti kormányfői munkáját. Monti hozzátette, nem hiszi el, hogy ne lenne olyan olasz politikus, aki helyettesíteni tudná a szakértői miniszterelnököt.