Vágólapra másolva!
Az örmény külügyminiszter szerint megdöbbentő, amit Martonyi János magyar külügyminiszter írt az azeri baltás gyilkos kiadatása miatt kialakult örmény-magyar feszültségre reagáló levelében. Martonyi többek között azt írta, hogy a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztése negatív következményekkel járhat Örményországra nézve.
Vágólapra másolva!

Megdöbbentőnek nevezte a Ramil Safarov átadása nyomán Budapestről hallható hangokat Edvard Nalbandján örmény külügyminiszter. A diplomata keddi luxemburgi sajtóértekezletén reagált Martonyi János magyar külügyminiszter levelére, amelyben az a kétoldalú kapcsolatok normalizálását szorgalmazta, ugyanakkor jelezte, hogy a kapcsolatok felfüggesztése negatív következményekkel járhat Örményországra nézve.

Nalbandján szerint a Magyarország és Azerbajdzsán közötti ügylet megdöbbentette a nemzetek közösségét, és a helyzetnek megfelelő reagálást váltott ki. "Mit csinál most Azerbajdzsán? Azt, amit hallunk részükről, legalább akkora megdöbbenést vált ki. De fájdalommal tudom megjegyezni, hogy amit Magyarország részéről hallunk, ugyancsak megdöbbenést vált ki" - mondta.

A miniszter emlékeztetett: Magyarország azt állítja, hogy nem volt tudomása a Ramil Safarov szabadon bocsátására irányuló azeri szándékról, ám Azerbajdzsán magas rangú képviselői azt mondják, hogy a magyar fél tudott erről. Magyarország azt állítja, hogy "Safarov átadása Azerbajdzsánnak a strasbourgi konvencióval, az Európa Tanács (ET) konvenciójával összhangban történt, míg az ET Parlamenti Közgyűlésének elnöke szerint az azeri-magyar megállapodás az említett konvencióval való visszaélés" - mondta az örmény külügyminiszter, hozzátéve, hogy a magyar fél megnyilatkozásaival a történteket próbálja igazolni.

Ramil Safarov azerbajdzsán katonatiszt egy NATO által szervezett képzési programon vett részt Magyarországon, és 2004-ben baltával megölte egyik örmény tiszttársát. Ezért 2007-ben jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, de Magyarország augusztus végén átadta Azerbajdzsánnak. Hazaérkezése után azonnal elnöki kegyelmet kapott, szabadlábra került, előléptették, és nemzeti hősnek kijáró ünneplésben volt része.

Mint az [origo] kedden megírta, a kiadatásról Orbán Viktor döntött, miközben tisztában volt vele, hogy diplomáciai vihart fog kavarni. Orbán a nap folyamán maga is elismerte, hogy ő mondta ki a döntést, és számoltak a lépés következményeivel.