Hatnapos munkahetet kérhet a görögöktől az IMF

Vágólapra másolva!
A munkajogban és a nyugdíjrendszerben is további  radikális változtatásokat - például hatnapos munkahét és akár 13 órás munkanap bevezetését valamint a nyugdíjkorhatár emelését - követeli Görögországtól az IMF, az Európai Unió és az Európai Központi Bank. Az országot hitelező "trojka" szerint a görög kormány kiigazító csamagjának egy része nem megalapozott.  
Vágólapra másolva!

További drasztikus megszorító intézkedéseket vár el a görög kormánytól nemzetközi hitelezői, az IMF, az Európai Unió és az Európai Központi Bank - jelentette szerdán a görög állami rádió.

A "trojka" Athénban tartózkodó ellenőrei további megbeszéléseket tartanak Jannisz Szturnarasz pénzügyminiszterrel, és mindenekelőtt a munkajogban és a nyugdíjrendszerben követelnek radikális változtatásokat.

A görög munkaügyi minisztériumból származó értesülések szerint a hitelezők a nyugdíjkorhatár 65-ről 67 évre való felemelését, a hatnapos munkahét bevezetését, a felmondási idő és a végkielégítések megfelezését, további 50 ezer közalkalmazott elbocsátását óhajtják, valamint azt, hogy a munkáltató igénye esetén a dolgozó 13 órás munkanapra lehessen kötelezhető.

A görög kormány a 130 milliárd eurós hitelcsomag következő, 31,5 milliárd eurós részletének folyósítása fejében 11,5 milliárd eurós takarékossági programot dolgozott ki, a hitelezők azonban úgy látják, hogy ebből 2 milliárd eurónyi nem kellően megalapozott.

A görög koalíciós pártok eddig egymás közt sem egyeztek meg a program részleteiről, noha egyetértenek abban, hogy az újabb külföldi segély nélkül bekövetkezik az államcsőd. Egyformán tartanak azonban attól, hogy az ennyire durva intézkedések szociális lázongásokhoz vezetnek, és lehetetlenné teszik a gazdaság stabilizálását.

Görögországban amúgy is sztrájk- és tüntetéshullám indult a megszorító intézkedések ellen. A helyi közigazgatás alkalmazottai, az orvosok, a gyógyszerészek, a pedagógusok és a közalkalmazottak sztrájkoltak vagy tüntettek szerdán a takarékossági csomag ellen, és a szakszervezetek szerint a következő hetekben általános sztrájk kezdődhet.

Mindezek ellenére az athéni tőzsdeindex délutánig 5,7 százalékkal emelkedett, a bankpapírok pedig összességében 15,45 százalékkal erősödtek, miután a német alkotmánybíróság nem emelt kifogást az ESM stabilitási rendszerben való német részvétel ellen.