Az Európa-barát pártok győztek Hollandiában

Vágólapra másolva!
Az előre jelzettnél jóval több szavazatot szereztek az Európa-barát pártok az előrehozott választásokon Hollandiában. Győzött a Mark Rutte miniszterelnök vezette jobboldali liberális párt, de csak két mandátummal maradt le mögötte a Munkáspárt. Szakértők szerint a koalíció elkerülhetetlen lesz. Meglepetésre nagyot bukott a szélsőjobboldali Geert Wilders.
Vágólapra másolva!

A holland szavazók a két Európa-párti pártot támogatták az előrehozott választásokon, míg az euroszkeptikus, bevándorlás-ellenes Szabadságpárt súlyos veszteséget szenvedett el - írja a brit BBC.

A szavazatok több mint 96 százalékának összeszámlálása után az első helyen az eddig kisebbségben kormányzó, Mark Rutte miniszterelnök vezette jobboldali liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért áll, amely a 150 tagú törvényhozásban 41 mandátumhoz jutott. A második helyezett Munkáspárt mindössze két szavazattal maradt le az első mögött. Mindkét párt sokkal több szavazatot szerzett, mint a közvélemény-kutatások jelezték. A végleges adatokat hétfőn teszik közzé.

A választások egyik fő vesztese Geert Wilders unióellenes, iszlámellenes szélsőjobboldali Szabadságpártja, amely az eddigi 24 helyett 15 mandátumhoz jutott. A szélsőjobboldali párt áprilisig kívülről támogatta az eddig kormányzó jobbközép koalíciót, de a választást éppen azért kellett előrehozni, mert megvonta támogatását a kabinettől. "Jobb hírekkel szeretnék most itt állni, de a szavazók beszéltek. Nagyot vesztettünk" - jelentette ki Wilders az eredmények közzététele után.

Forrás: AFPANP/Evert-Jan Daniels
Mark Rutte ünnepel

Fennállásunk legnagyobb győzelme ez - mondhatta el ugyanakkor Mark Rutte. Értékelése szerint a győzelem megerősítette eddigi programjukat, a hiánycsökkentést és a gazdaság élénkítését infrastrukturális beruházások révén. Azt mondta, amint lehet, megkezdi a koalíciós tárgyalásokat, a várható időpontját a jövő hétre tette.

A munkapárti vezér, Diederik Samsom már kijelentette, hogy pártja kész az új kormány megalakulásának támogatására. Azt is mondta azonban, hogy még nem tudja, mi lesz holnap, de az biztos, hogy az eddigi irányon változtatni kell, mert szerinte az elmúlt két év jobboldali politikája nem folytatható. A BBC írása szerint Mark Rutte Angela Merkel terveit szajkózza a megszorító intézkedésekhez való ragaszkodásával, melyek célja a hiány leszorítása.