Két amerikai rombolót vezényeltek a líbiai partokhoz

iszlamnisták rakétavetővel támadták a líbiai amerikai konzulátust Bengáziban, líbiai amerikai nagykövet, Christopher Stevens meghalt, amerikaellenes tüntetés a tunéziai Tuniszban
Vágólapra másolva!
Két rombolót vezényelt a líbiai partok közelébe az Egyesült Államok haditengerészete, miután az amerikai nagykövet és három munkatársa életét vesztette Bengáziban a konzulátusuk elleni támadásban. Az országba küldtek 50 tengerészgyalogost is az ott dolgozó amerikaiak védelmére. Líbia és Egyiptom után Tunéziában is tüntettek az Egyesült Államokban készült iszlámellenes film miatt.
Vágólapra másolva!

Két amerikai rombolót küldtek Libia partjainak közelébe,"csak elővigyázatossági okokból"- közölte szerdán egy névtelenül nyilatkozó, vezető beosztású amerikai hivatalos személy.

Líbiai iszlám szélsőségesek ugyanis kedden este megtámadták az Egyesült Államok konzulátusát Bengázi városában. A támadásban meghalt az amerikai nagykövet, a konzulátus három munkatársa és több líbiai őr. A támadást tiltakozásnak szánták egy Egyesült Államokban készült iszlámellenes film miatt. Az Innocence of Muslims című filmben állítólag Mohamed prófétát gyalázzák.

A Laboon és a McFaul hadihajó Tomahawk típusú szárnyas rakétákkal (manőverező repülőgépekkel) is fel van szerelve, és a CNN értesülése szerint a támadást elkövető dzsihádisták rejtekhelyének felderítéséhez drónokat is bevetnek majd. Líbiába egyúttal ötven tengerészgyalogos érkezett az ott dolgozó amerikaiak védelmére.

A Tripoliban működő amerikai nagykövetség létszámát a minimálisra csökkentették. Barack Obama elnök elrendelte az összes amerikai külképviselet védelmének megerősítését. A külügyminisztérium figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy ne utazzanak Líbiába, mert nem zárhatók ki további támadások.

Forrás: AFP
A konzulátus elleni támadásban az amerikai nagykövet életét vesztette. További képekért kattintson!

Az amerikai kormány vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy egy iszlámellenes film miatt a bengázi amerikai konzulátus elleni spontán támadás valójában nem a 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulójára időzített terrortámadás volt-e. Amerikai terrorelhárítási szakértők szerint a támadás túlságosan jól koordinált és szakszerű volt ahhoz, hogy spontán reakció eredménye legyen. Washingtoni források szerint a rajtaütésben öt amerikai polgári személy is megsebesült.

A CNN úgy értesült, hogy a nagykövet meggyilkolásának fő gyanúsítottja egy al-Kaidához közel álló csoport, az úgynevezett Omar Abdul Rahman Brigádok, amely korábban pokolgépet robbantott a bengázi amerikai konzulátus mellett. A szervezet neve először májusban bukkant fel a Nemzetközi Vöröskereszt bengázi irodája ellen elkövetett rajtaütés után.

A tüntetések átterjedtek Tunéziára is

Helyi idő szerint szerda este több százan tüntettek Tuniszban az amerikai nagykövetség előtt. A tiltakozók amerikai zászlókat égettek. A hatóságok könnygáz bevetésével igyekeztek szétoszlatni a tüntetést. Több tiltakozó megpróbált behatolni az amerikai nagykövetség területére, a rendőrök azonban megakadályozták őket ebben. A tiltakozó megmozdulások csütörtökre virradóra folytatódtak Kairóban, az ottani amerikai nagykövetség előtt is.

Forrás: AFP
Tüntetők a kairói konzulátus kerítésén. Több helyen fellángolt az amerikaellenesség. További képekért kattintson!

Blokkolta Líbiában és Egyiptomban a muzulmán tüntetők szerint Mohamed prófétát gyalázó film YouTube-on elérhető 13 perces kivonatát a videomegosztó portál a bengázi támadás után. A Google internetbirodalomhoz tartozó YouTube egyúttal leszögezte, nem távolítja el a vitatott tartalmat, amely az Egyesült Államokban készült, alkotóiról azonban nem sokat tudni. A cég szerint a filmből származó részlet nem megy szembe a videomegosztó elveivel, ezért nem törlik, de elérését - tekintettel a kialakult helyzetre - Líbiában és Egyiptomban blokkolják.