Tízezrek dühöngtek a muszlim világban

Vágólapra másolva!
Tovább terjednek az iszlámot kigúnyoló film elleni megmozdulások a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Irakban, Libanonban, Indiában, a Gázai övezetben, Jemenben és Marokkóban is sokan tüntettek pénteken a Mohamed prófétát gyalázó amerikai amatőr film miatt. Feldühödött beduinok egy ENSZ-tábort is megtámadtak.
Vágólapra másolva!

Szudánban a demonstrálók tüzet gyújtottak és letépték a német zászlót, helyébe pedig egy iszlamista zászlót húztak fel. A brit külügyminisztérium szóvivője megerősítette a BBC-nek, hogy az ország kartúmi nagykövetsége előtt tüntetés zajlik, és a szudáni rendőrség a helyszínen van. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy a tüntetők behatoltak-e az épületbe, és azt sem, hogy a demonstrációt valóban az iszlámellenes film miatt szervezték-e.

Irakban Bagdadban, Bászrában, Ramádiban, Fallúdzsában, Nedzsefben, Kerbelában voltak demonstrációk összesen több ezer fő részvételével. A tüntetések helyszíne többnyire olyan városrész volt, ahol a szunniták vannak többségben, szemben az előző napi iraki tüntetésekkel, amelyeken főleg síiták vettek részt.

Az észak-libanoni Tripoli belvárosában egy mecsetből iszlamista zászlókkal egy kisebb, 300 fős tömeg egyenesen egy amerikai gyorsétteremhez vonult, amelyet azután felgyújtottak. "Iszlám államot akarunk, nem keresztényt! Amerika az Isten ellensége! Muzulmánok, mondjátok el sokszor, hogy nem akarunk pápát" - kiabálták a tudósítások szerint.

Tunézia fővárosában több ezren gyűltek össze az amerikai nagykövetség szögesdróttal körülvett épületnél, és megpróbáltak behatolni területére. Jelentős, rohamfelszerelésbe öltözött rendőri erő fogadta őket. Egy helyszíni tudósító szerint a tüntetők többsége a szalafista mozgalom tagja volt, és a mozgalom fekete zászlaját lengette. A rendőrség könnygázt vetett be, majd a helyzet elmérgesedése láttán a lőfegyvereit használta ellenük, és öt embert megsebesített. Néhányan átjutottak a képviselet falán, és a parkolóban gyújtogatni kezdtek.

Kasmír Indiához tartozó részében legalább 15 ezer muzulmán tüntetett a film miatt. A fővárosban, Szrinagarban több ezren gyűltek össze, amerikai és izraeli zászlókat égettek, és terroristának nevezték Barack Obama amerikai elnököt. Basiruddin Ahmad mufti, a szövetségi állam kormánya által kinevezett vallási vezető azt követelte, hogy minden amerikai állampolgár hagyja el Kasmírt. Erre reagálva az újdelhi amerikai nagykövetség arra kérte az amerikai állampolgárokat, hogy ne utazzanak Kasmírba.

A dél-indiai Csennai városban tüntetők kővel dobálták az ottani amerikai konzulátust, betörték néhány ablakát, és elégettek egy Obamát jelképező bábut. A rendőrség gyorsan szétkergette a tüntetőket, és mintegy száz résztvevőt őrizetbe vett.

Banglades fővárosában, Dakkában a pénteki imák után körülbelül ötezer muzulmán tüntetett. Amerikai és izraeli zászlókat égettek, és követelték a film rendezőjének letartóztatását.

A Hamász radikális palesztin szervezet irányítása alatt álló Gázai övezetben, valamint az Izrael által megszállt Kelet-Jeruzsálemben is több ezren tüntettek a film miatt. Iszmáil Haníje, a gázai Hamász-kormány vezetője "békés és civilizált" viselkedésre kérte a tüntetőket a gázai megmozduláson, és felszólította az amerikai vezetést, hogy "kérjen bocsánatot az arab és az iszlám néptől a sértő film miatt", és készítőit állítsa bíróság elé. A tüntetők halált kiáltottak az Egyesült Államokra és Izraelre.

Kelet-Jeruzsálemben a több száz fős tüntető tömegből többen összecsaptak az izraeli rendőrökkel az óváros bejáratánál, a Damaszkuszi Kapunál. Eredetileg el akartak jutni az amerikai konzulátus épületéhez, de a rendőrök ezt megakadályozták. A demonstrálók kővel dobálták a rendőröket, ők pedig könnygázzal válaszoltak.

A jemeni fővárosban körülbelül 3000 ember tüntetett mintegy ötszáz méterre az amerikai nagykövetségtől, és próbálta megközelíteni az épületet. A rendőrség az útjukat állta, és a levegőbe leadott figyelmeztető lövésekkel, könnygázzal és vízágyúkkal próbálta meg őket szétkergetni. A tüntetők elégettek egy amerikai zászlót, és követelték az amerikai nagykövet kiutasítását az országból. Amerika- és Izrael-ellenes jelmondatokat kiabáltak.

Egyiptomban a Muzulmán Testvériség iszlám mozgalom visszavonta azt a szerdai felhívását, miszerint a muzulmánok szerte az országban tüntessenek pénteken az iszlámellenes film miatt, és a mozgalom közölte, hogy ezek helyett este Kairóban tartanak egy "jelképes" tömeggyűlést, hogy "ne essen kár" sem emberéletben, sem anyagiakban. Ugyanakkor Kairóban a rendőrség könnygáz bevetésével tudta eltávolítani a mintegy 500 fős tömeget az amerikai nagykövetség épületétől. Egyiptom iszlamista elnöke, Mohammed Mursi felszólította a tüntetőket, hogy maradjanak békések.

Jordánia fővárosában, Szanaában összesen több mint kétezer muzulmán tüntetett. Egy kisebb, mintegy 400 fős szalafista csoport az amerikai nagykövetség előtt demonstrált, amerikai zászlókat égetett. "Figyelj, Obama, mi mindannyian Oszamák vagyunk" - skandálták az al-Kaida terrorhálózat megölt vezetőjére utalva. Ammán központjában a Muzulmán Testvériség körülbelül 1500 híve demonstrált, és szintén amerikai zászlókat égetett, Amerika-ellenes jelmondatokat kiabált.

A marokkói Szaléban körülbelül 200 szalafista tüntetett a film miatt, és ott is amerikai zászlókat égettek.

Péntek este feldühödött beduinok megtámadtak egy ENSZ-tábort a Sínai-félszigeten. A nomádok betörtek a táborba, és felgyújtottak egy őrtornyot. Az összecsapásban megsebesült egy egyiptomi és két kolumbiai állampolgár. A megfigyelők az egyiptomi-izraeli békeszerződés betartását ellenőrzik a félszigeten.

Korábban Líbiában megölték az amerikai nagykövetet, és a Gázai-övezetben is véres tüntetések robbantak ki egy film miatt, amely pszichopataként ábrázolja Mohamed prófétát. Az igénytelen akciófilmekre emlékeztető Muszlimok ártatlansága című film miatt forronganak az iszlámhívők. A film ötletgazdája valószínűleg egy hétpróbás csaló, aki még a saját munkatársait is átvágta.