Könnygázzal támadtak a tüntetőkre Kairóban

Vágólapra másolva!
Az egyiptomi fővárosban a Mohamed-film miatt tüntetők kövekkel dobálták meg az Egyesült Államok nagykövetségének épületét védő rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak az akcióra. Barack Obama amerikai elnök korábban azt mondta, Egyiptommal fennálló kapcsolatait aszerint fogja alakítani, hogy az ország hogyan kezeli a helyzetet.
Vágólapra másolva!

Összecsaptak a tüntetőkkel az egyiptomi amerikai nagykövetséget védő rendőrök pénteken. A gumibottal, pajzsokkal felszerelt rendőrök azt követően léptek fel a mintegy ötszáz fős csoporttal szemben, hogy Barack Obama amerikai elnök azt mondta: az Egyiptommal fennálló kapcsolataik aszerint alakulnak, hogy az ország hogyan kezeli az erőszakot - írja a CNN.

A rendőrök könnygázt vetettek be, és visszadobálták a köveket. Egy kiégett autót fejtetőre állítottak abban az utcában, amely a tavalyi kormányellenes tüntetések során ismertté vált Tahrír (Felszabadulás) teret köti össze a diplomáciai képviselettel. A BBC szerint a követséget övező utcákat szögesdrótokkal és rendőrségi teherautókkal zárták le.

A biztonsági erőknek sikerült ugyan a területről kiszorítani a tiltakozókat, de távozásuk után a tüntetők hamar visszatértek.Egyesek olyan táblákat emeltek a magasba, amelyek szerint "Minden muzulmán és keresztény kötelessége a film készítőinek és szereplőinek megölése". Mások Korán-idézetekkel teleírt zöld szalagokkal vonultak fel. Közben iszlamista csoportok Kairóban békés menetet is szerveznek péntekre.

Az elmúlt négy napban több országban is tüntetők támadták meg az amerikai nagykövetségeket egy állítólag Mohamed prófétát gyalázó amerikai film elleni tiltakozás jegyében. A legsúlyosabb eset az amerikai nagykövet és három munkatársa halálát okozó líbiai támadás volt, bár politikusok szerint elképzelhető, hogy a 2001. szeptember 11. merényletek évfordulója miatt ölték meg az Egyesült Államok líbiai nagykövetét, a film miatti tiltakozást csak kihasználták a támadók.

Forrás: AFP
Napok óta tüntetnek Kairóban az amerikai követségnél

Rendőrök védik az iszlámellenes film készítőjét Los Angelesben, az arab világban Amerika-ellenes tüntetéseket kiváltó amatőr film feltételezett producerét. A Fehér Ház pedig közölte, hogy pénteken további nagyszabású tiltakozásokra számít, ezért világszerte fokozottan ügyel diplomáciai képviseleteinek biztonságára.