Turpisság volt Putyin több állatos kalandja

Vágólapra másolva!
Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin elismerte, hogy vadvilági kalandozásainak egy része - melyeket mindig nagy médiafelhajtás kísér - megrendezett volt. Egy interjúban maga Putyin beszélt arról, hogy ez néha bosszantja. Engedett már szabadon leopárdot, tigrisekkel és bálnákkal is találkozott, a múlt héten pedig sárkányrepülőzött.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz államfő elismerte, hogy leghíresebb vadvilági kalandjainak egy része előre megrendezett volt, ám úgy véli, hogy ezen televíziós szereplései mégis értékesek, hiszen segítettek ráirányítani a figyelmet bizonyos természetvédelmi erőfeszítésekre.

Putyin vadvilági élményei hosszú évek óta állandó részét képezik az orosz állami televízió repertoárjának. A tigrisekkel és bálnákkal találkozó államfő macsó, "tettek embere" imázsát erősítő felvételek azonban a kritikusok szerint leginkább szovjet stílusú propagandához hasonlítanak.

Forrás: AFP
Putyin tud többek közt falat mászni, sárkányrepülőzni, búvárkodni, és a víz alatt még értékes leleteket is talál

Annak ellenére, hogy Putyin szóvivője korábban elismerte, hogy a szereplések legalább egyike pontos forgatókönyv szerint zajlott, az orosz elnök eddig hagyta, hogy az állami televízió úgy mutassa be a felvételeket, mintha azokat a pillanat szülte volna. A Kreml egyik bírálójával való ritka találkozó alkalmával - amelyre az után került sor, hogy az elnök a múlt héten sárkányrepülővel szelte az eget néhány daru kíséretében - Putyin elismerte, hogy vadvilági médiaszereplései gyakran előre megrendezettek voltak.

"Természetesen előfordulnak olykor túlzások, amelyek engem is bosszantanak" - hangoztatta Putyin interjújában, amelyet Mása Gesszen újságírónak adott, akit korábban azért rúgtak ki egy utazási magazin szerkesztői székéből, mert nem volt hajlandó riportereket küldeni az elnök "légi parádéjának" tudósítására. A hazájában közismerten Putyin-kritikus Gesszen, aki könyvet is írt az államfőről, a Bolsoj Gorod magazinban számolt be az államfővel való találkozásról.

Beszélgetésük alkalmával Putyin elmondta, hogy az a 2011-es televíziós szereplése is megrendezett volt, amikor megjelölt, majd szabadon engedett egy ritka és sebesült leopárdot. "Tisztában vagyok azzal, hogy előzőleg befogták az állatokat, de a legfontosabb dolog mégis az, hogy ráirányítsuk a nyilvánosság figyelmét a problémára" - idézte Putyin szavait az újságíró.