Kihallgatták az arabokat felbőszítő filmest

Vágólapra másolva!
Bilincs nélkül vitték kihallgatásra nyomozók azt a férfit, aki valószínűleg az arab tüntetéseket kiváltó film producere volt. A hivatalos közlések szerint nem a film, hanem korábbi banki csalások miatt.
Vágólapra másolva!

Kihallgatásra kísérték be a rendőrségre szombaton Los Angelesben azt a férfit, akiről feltételezik, hogy a Mohamed prófétát gyalázó amatőr film producere, de nem erről fogják kikérdezni.

Nakoula Basseley Nakoulát 2010-ben banki csalás miatt 21 havi szabadságvesztésre ítélték, de feltételesen szabadlábra helyezték. E feltételek esetleges megsértését vizsgálják a hatóságok - közölte Cerritos városrész seriffi irodája. A férfi az AP hírügynökségnek azt mondta, hogy ő intézte a film logisztikáját.

A férfi önként ment be a kihallgatásra, a kísérő rendőrök nem bilincselték meg. A feltételes szabadlábra helyezéssel foglalkozó szövetségi nyomozók kérdezik ki - mondta egy szóvivő, aki szerint az illető nem fog azonnal hazatérni.

Az Innocence of Muslims (A muszlimok ártatlansága) című filmnek a YouTube videomegosztóra feltöltött előzetese miatt erőszakos tiltakozások robbantak ki a muszlim világban, és a líbiai Bengáziban meggyilkolták az Egyesült Államok nagykövetét, valamint három munkatársát.

Amerikai hivatalos források szerint a film kapcsán nem indítanak vizsgálatot, még ha gyújtó hatású és erőszakot váltott is ki, mert az elkészítése nem bűncselekmény az Egyesült Államokban, ahol a szólásszabadságot erős törvények védik.