Ukrajna nem demokrácia

Vágólapra másolva!
Julia Timosenko ellenzéki politikus bebörtönzése és a sajtószabadság korlátozása miatt Ukrajna nem nevezhető többé demokráciának az amerikai külügyi államtitkár-helyettes szerint.
Vágólapra másolva!

A választások elé néző Ukrajna elbukott a demokráciát vizsgáló teszten egy magas rangú amerikai külügyi tisztviselő szerint.

Thomas Melia külügyi államtitkár-helyettes egy Jaltában rendezett nemzetközi konferencián szólalt fel szombaton. Azt mondta, az elégtelen osztályzatot a kijevi kormány Julija Timosenko volt kormányfő bebörtönzésével és a média szabadságának korlátozásával érdemelte ki.

Az ellenzéki vezetővé vált Timosenko perbe fogása, majd bebörtönzése nyomán feszültté váltak Kijev és a Nyugat kapcsolatai. A nyugati államok többsége politikai indíttatásúnak minősítette a politikus elítélését, az Európai Unió pedig befagyasztotta az Ukrajnával való együttműködésről szóló megállapodást célzó tárgyalásokat.

"Úgy vélem, ha a nemzetközi közösség, a nemzetközi megfigyelők ma osztályoznák a választások előtti belpolitikai körülményeket, azt, hogy Ukrajna közeledik-e Európához és a Nyugathoz, nos, úgy vélem, hogy Ukrajna elégtelen osztályzatot kapna" - fogalmazott Melia a jaltai értekezleten. Hozzátette: az egyes ellenzéki képviselőjelölteket sújtó politikai perek és ítéletek komoly kihatással lesznek a választások minőségére.

A fórumon felszólaló helyettes ukrán főügyész jogosnak nevezte a Timosenkóra kiszabott ítéletet, értésre adva egyúttal, hogy az ukrán vezetés nem fog meghajolni a nyugati nyomás alatt. "Timosenko szabadlábra helyezésének kérdése kizárólag az ukrán büntetés-végrehajtás és igazságszolgáltatás hatáskörébe tartozik. Semmiféle nyilatkozat, politikai deklaráció vagy zsarolás nem fog pozitív döntést eredményezni" - hangoztatta Renat Kuzmin.

Timosenkót tavaly októberben hét év szabadságvesztésre ítélték azzal a váddal, hogy túllépte hatáskörét, amikor kormányfőként földgázimportról tárgyalt 2009-ben az orosz kormány illetékeseivel. Ő tagadja a vádat, s azt állítja, hogy Viktor Janukovics elnök (régi ellenlábasa) azért fogatta perbe és börtönöztette be őt, hogy megakadályozza indulását az idei parlamenti választásokon.