Diplomáciai vita közepén halt meg Japán pekingi nagykövete

Vágólapra másolva!
Pár nappal az után, hogy kinevezték pekingi nagykövetté, Nisimija Sinicsi összeesett az utcán. A 60 éves diplomata halálának okát még vizsgálják.
Vágólapra másolva!

Egy tokiói kórházban meghalt vasárnap Japán frissen kinevezett pekingi nagykövete, akit néhány nappal korábban szállítottak be, mert összeesett és eszméletét vesztette az utcán - jelentette be a japán külügyminisztérium. A minisztérium közleménye szerint az orvosok még vizsgálják a 60 éves Nisimija Sinicsi halálának okát. Az esettel kapcsolatban semmi egyebet nem közöltek.

Nisimija csütörtökön reggel esett össze az utcán, a főváros Sibuja kerületében. Járókelők hívták hozzá a mentőket. A rendőrség akkori tájékoztatása szerint semmilyen jel nem utalt idegenkezűségre, az ájulást vélhetően betegség okozta. A Jiji Press hírügynökség információi szerint az intenzív osztályra szállították.

Nisimiját kedden nevezték ki pekingi nagykövetté, miután Japán jelenlegi kínai diplomáciai képviselőjét, Niva Uicsirót súlyos kritikák érték a két ország területi vitájával kapcsolatos kijelentései miatt. Niva amiatt került a bírálatok kereszttüzébe, hogy úgy nyilatkozott: a japán ellenőrzés alatt álló, de Kína által magáénak tartott kelet-kínai-tengeri szigetek államosítása súlyos politikai válsághoz fog vezetni a két ország között.

A japán kormány Nisimija kinevezésével egy időben, kedden vásárolta meg a Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü néven ismert, japán magántulajdonban lévő szigeteket.

A szigetvita miatt a két ország diplomáciai viszonya megromlott az utóbbi hónapokban, és kínai tisztviselők csütörtökön arra figyelmeztettek, hogy az ügy a gazdasági kapcsolatokat is negatívan érintheti. Kínában az elmúlt hetekben számos Japán-ellenes tüntetés volt, egy alkalommal Niva nagykövet autóját is megtámadták. Nisimija a kinevezése előtt a gazdasági ügyekért felelős külügyminiszter-helyettesi posztot töltötte be.