Kitiltották a németek a koránégető amerikai lelkészt

Vágólapra másolva!
A német belügyminisztérium beutazási tilalmat rendelt el Terry Jones koránégető amerikai lelkésszel szemben. A muszlimgyűlölő Jonest egy német neonáci párt akarja Berlinbe hívni, hogy részt vegyen a muszlim országokban hatalmas felháborodást kiváltó iszlámellenes amerikai botrányfilm bemutatásán. A német hatóságok megpróbálják megakadályozni a film bemutatását is.
Vágólapra másolva!

Beutazási tilalmat rendelt el a német belügyminisztérium vasárnap a koránégetési terveiről ismert amerikai lelkész, Terry Jones ellen, akit egy szélsőjobboldali német szervezet akart meghívni Berlinbe, hogy részt vegyen a muszlim világban erőszakos tiltakozást kiváltó amerikai film bemutatóján és a vetítést követő nyilvános vitán.

A német belügyminisztérium szerint Terry Jones beutazása Németországba veszélyeztetné a közrendet. A tárca szerint Jonest a Bürgerbewegung Pro Deutschland (Németországért Polgári Mozgalom) nevű, a neonáci szubkultúra szereplőjeként számon tartott iszlámellenes kispárt akarta meghívni. A szervezet novemberben le akarja vetíteni teljes hosszában az Innocence of Muslims (A muszlimok ártatlansága) című filmet, amelynek az interneten közölt előzetese véres tüntetéseket váltott ki számos muszlim többségű országban. A vetítés utáni vitára a berlini muszlim közösség képviselőit is meghívják.

Jones kitiltását a német külügy is szorgalmazta, a belügyminisztérium pedig közölte, hogy nem csupán beutazási tilalmat rendelnek el ellene, hanem minden jogi eszközzel fellépnek az iszlámellenes film bemutatása ellen.

A Pro Deutschland szerint a vitatott film csupán a Monty Python csoport Brian élete című paródiájának az iszlám vallást kifigurázó változata, és a probléma nem az alkotás, hanem a muszlim szélsőségesek válasza.

A német parlamenti pártok egyöntetűen elítélték az amerikai videofilmet. Cem Özdemir, az ellenzéki Zöldek társelnöke üdvözölte, hogy a belügyminisztérium a bemutató megakadályozására törekszik. "Cenzúrának ugyan nincs helye Németországban, de nagyon helyénvaló", ha a belügyminisztérium szakértői valamennyi jogi lehetőséget megvizsgálnak, hogy "az alaptörvény ellenségei" ne "uszíthassanak" nyilvánosan.