Timosenko miatt tesz keresztbe az EU Ukrajnának

Vágólapra másolva!
Bár Viktor Janukovics ukrán elnök a maga részéről kész megkötni a társulási megállapodást az EU-val, az Európai Bizottság elnöke szerint az ukrán belpolitikai légkör miatt egyelőre nem lesz előrelépés.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió egyelőre nem látja teljesülni azokat a feltételeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az unió aláírja a társulási megállapodást Ukrajnával - jelentette ki a hét végén José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Barroso szavai szerint a jelenleg erősen megosztott ukrán belpolitikai légkör nem alkalmas arra, hogy bármiféle továbblépés történjen a társulási megállapodás megkötése felé. Hangsúlyozta, hogy az unió határozott lépéseket vár el az ukrán vezetéstől közös céljaik elérése érdekében. A bizottság elnöke a Korreszpondent ukrán hírportál szerint sajnálatosnak nevezte, hogy az ukrajnai bírósági döntések - amelyek, mint mondta, nem felelnek meg a nemzetközi normáknak - megakadályozták a két bebörtönzött vezető ellenzéki politikus, Julija Timosenko volt kormányfő és Jurij Lucenko exbelügyminiszter indulását az október 28-i parlamenti választásokon. "Tiszta és igazságos bírósági eljárást kellett volna biztosítani számukra" - jelentette ki Barroso. Hozzátette, október 28-a lesz a próbája annak, hogy Ukrajna betartja-e a demokrácia szabályait.

A Krím-félszigeten zajló Jaltai Európai Stratégia (YES) elnevezésű nemzetközi fórumon több külföldi politikus is számon kérte Kijeven a független igazságszolgáltatást, valamint a szólásszabadságnak és a közelgő választások tisztaságának szavatolását. Mario David, az Európai Néppárt alelnöke kijelentette: Kijev vagy betartja a demokrácia európai normáit minden téren, beleérte az igazságszolgáltatást, vagy lemond az unióval való társulásról.

Carl Bildt svéd külügyminiszter a maga részéről arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna nemzetközileg elszigetelődhet, ha Kijev nem dönt mihamarabb arról, milyen irányba kíván integrálódni. Ugyanerre figyelmeztette az ukrán vezetést a hét elején kijevi látogatásakor Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára.

Viktor Janukovics ukrán elnök pénteken a jaltai fórumon felszólalva kijelentette, hogy a parlamenti választások el fogják oszlatni az Európai Unió minden aggodalmát Ukrajnával szemben. Hangsúlyozta, hogy Kijev a maga részéről kész megkötni a társulási megállapodást az EU-val, ami meggyőződése szerint a választások után meg is valósul.