Veszettnek vélt gyilkos medvét lőttek ki Romániában

Vágólapra másolva!
Egy szilvát szedő férfira, egy teheneit legeltető nőre és egy sofőrre is rátámadt feltehetően ugyanaz a veszettnek vélt medve szombaton Romániában, az egyik áldozat belehalt sérüléseibe. A hatóságok hőérzékelős helikopterrel eredtek az állat nyomába, hogy áttelepítsék. Altatólövedék helyett azonban éleslőszert használt a vadász. Azt még nem tudni, hogy valóban a gyilkos állattal végeztek-e.
Vágólapra másolva!

Kilőttek egy medvét vasárnapra virradó éjszaka a romániai Dambovita megyében, miután szombaton három embert ért medvetámadás a térségben, és az egyik áldozat meghalt.

Szombaton egy szilvát szedő 71 éves férfit sebesített meg halálosan egy medve a Bucsecs (Bucegi) hegységtől délre fekvő Pietrosita területén. Pár óra múlva a szomszédos Buciumeniben egy teheneit legeltető 57 éves asszonyt ért medvetámadás - őt a fején és a nyakán sebesítette meg az állat. A nehezen megközelíthető hegyoldalról csendőrök hozták le a sebesültet egy rögtönzött hordágyon, orvosai szerint nincs életveszélyben. A harmadik áldozat egy a térségen átutazó gépkocsivezető volt, akire egy parkolóban támadt rá a medve. Egyedül ment kórházba, a találkozást megúszta néhány karmolással a hátán.

Mivel a három támadás néhány kilométeres körzetben, egyetlen nap alatt történt, a hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy egyetlen, vélhetően veszett medve követte el mindegyiket. A veszettség gyanúja jogalapul szolgálhat a kilövési engedélyre, mivel a medve amúgy védett állat.

Szombaton este a helyszínre utazott Rovana Plumb környezetvédelmi és erdészeti miniszter is, aki nem titkolta: azért is megrázta az eset, mert ő maga is Buciumeniben született, és a megsérült nő a rokona. A miniszter közbenjárása nyomán éjszaka egy hőérzékelő kamerával felszerelt helikopter is segítette a vadállat keresését. Bár eredetileg csak kábító lövedék használatát és a medve áttelepítését engedélyezték, az állatot kilövő vadász éles töltényt használt, és egyetlen lövéssel leterítette az állatot.

A 120 kilós hím medvét vasárnap délelőtt felboncolták a targovistei állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági központban, de a hatóságok egyelőre nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy valóban azt a medvét lőtték-e ki, amely emberekre támadt, és azt sem, hogy veszett volt-e.

Románia más térségeiben is egyre gyakoribbak a medvetámadások. A román szaktárca a múlt héten a székelyföldi Homoród menti falvak lakóit rettegésben tartó medvék egyikének kilövésére is megadta az engedélyt. A helyi sajtó szerint Homoródszentmárton és Homoródalmás községben az idén 49 háziállatot - tehenet, juhot, kecskét, sertést - pusztítottak el, és három méhkaptárt dúltak fel a településekre bejáró medvék. Májusban a székelyföldi Kászonaltíz egyik gazdaságában sebesített meg két pásztort egy medve.