Világszerte tüntettek a muszlimok a Mohamed-film ellen

Vágólapra másolva!
Kabulban rendőrautókat gyújtottak fel, Libanonban több tízezren vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak a Mohamed prófétát támadó amerikai film ellen. A Hezbollah vezetője szerint a film az eddigi legsúlyosabb támadás az iszlám ellen.
Vágólapra másolva!

Hétfőn is folytatódtak a muszlim tüntetések az ellen a film ellen, amely pszichopataként ábrázolja Mohamed prófétát. Pakisztánban ketten meghaltak a tüntetések során, Kabulban a levegőbe lődöztek és rendőrautókat gyújtottak fel. Tiltakozások voltak Indonéziában, Jemenben és más arab országokban is, a legjelentősebb Libanonban.

"Az Egyesült Államok a nagy sátán!", "Izrael az iszlám ellensége!" - skandálták az egybegyűltek a Hezbollah libanoni síita szervezet tüntetésén. A Hezbollah felhívására több tízezren vonultak utcára hétfőn Bejrút egyik déli elővárosában, az Egyesült Államokban készült és a muzulmán világban óriási felháborodást kiváltó iszlámellenes amatőr film elleni tiltakozásul.

A megmozduláson egy negyedórára megjelent a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah sejk, aki csak nagyon ritkán mutatkozik a nyilvánosság előtt, 2008 óta most először mondott beszédet híveinek. "Ez egy komoly mozgalomnak a kezdete, amelynek folytatódnia kell szerte a muszlim világban Isten prófétájának védelmében" - hangsúlyozta Naszrallah az éljenző tömeg előtt. Hozzátette, hogy a film az eddigi legsúlyosabb támadás az iszlám ellen.

A tüntetők között a férfiakon kívül nők és gyerekek is voltak. Az egyik tiltakozó a francia hírügynökségnek elmondta, hogy bár nem látta a filmet, de hallotta, hogy az Mohamed prófétát "egy vérszomjas személyként mutatja be, aki csak az ösztöneire hallgat".