Agyonlőttek két rendőrnőt Manchesterben

Vágólapra másolva!
Betöréshez riasztották azokat a rendőrnőket, akiket az utcán agyonlőtt egy férfi kedden. Utána egy gránátot is felrobbantott. A 29 éves gyilkos ezután a legközelebbi rendőrőrsön feladta magát, de a rendőrök még nem tudják, miért gyilkolt. Ez az utóbbi évtizedek legsúlyosabb rendőrgyilkossága Nagy-Britanniában.
Vágólapra másolva!

A járőrök betörésről szóló bejelentésre érkeztek egy házhoz a nagyváros délkeleti Hattersley kerületében. Amint megérkeztek, az egyébként hivatalosan lakatlanként nyilvántartott házból kijött egy férfi, és az utcán tucatnyi lövést adott le a két rendőrnőre, majd egy kézigránátot is felrobbantott - mondta a manchesteri rendőrség főparancsnoka, Sir Peter Fahy kedd esti sajtótájékoztatóján. A BBC-nek nyilatkozó tanúk szerint 13 lövés dördült.

A parancsnok szerint a halottkémi vizsgálat határozza majd meg, hogy a rendőrök halálát a lövések vagy a gránát robbanása okozta-e. A gyilkosság után a gyanúsított, a 29 éves Dale Cregan - akit két korábbi gyilkosság gyanújával már köröztek - önként feladta magát a legközelebbi rendőrőrsön.

Forrás: AFP/Andrew Yates
Helyszínelés a gyilkosságnál.

A rendőrkapitány a kedd esti sajtótájékoztatón kijelentette: vannak arra utaló jelek, hogy Cregan maga hívta ki a rendőröket. Sir Peter hozzátette: a rendőrségnek egyelőre fogalma sincs, hogy mi lehetett a bűncselekmény indoka.

A keddi manchesteri kettős rendőrgyilkosság az utóbbi csaknem fél évszázad legsúlyosabb, rendőröket érintő bűncselekménye Nagy-Britanniában. A legutóbbi hasonló eset 1966-ban történt, amikor három rendőrt lőttek agyon Londonban. Annak a bűncselekménynek az egyik tettese, Harry Roberts azóta is börtönben van.

Nagy-Britanniában - ahol a nem kommandós vagy terrorelhárító feladatokra kiképzett, utcai járőrözést végző rendőröknél hagyományosan nincs tűzfegyver - rendkívül ritka a rendőrgyilkosság, egyszerre két rendőrnőt pedig még soha nem öltek meg.