Luxusautókkal villognak a gyilkos cseh szeszpancsolók

Olcsó szeszes italt tölt poharakba egy nő egy prágai kocsmában, alkoholmérgezés Csehországban, metilalkohol-mérgezés
Vágólapra másolva!
Szeszpancsoló nagykutyák után nyomoznak a cseh hatóságok a legalább 22 halálos áldozattal járó metanolmérgezés-hullám ügyében. A nyomozás szervezett csoport ellen zajlik, már találtak is nagy mennyiségű metanolos folyadékot, de a mérgező italok forrása egyelőre nem tisztázott. A múlt héten bevezetett tilalom miatt napi 25 millió koronás adóbevétel-kieséssel számol a cseh pénzügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

Összesen 260 liternyi, 20-30 százalékban metanolt tartalmazó szeszt találtak a cseh hatóságok az alkoholmérgezéses esetek ügyében zajló nyomozás során. Leos Heger cseh egészségügyi miniszter "tömegpusztító fegyverként" jellemezte a nagy mennyiségű folyadékot. A rendőrség a mérgező szeszt a feketepiacon forgalomba hozó bűnszervezet után nyomoz, és már az illegális nagykereskedők szintjén vizsgálódik. "Drága autókkal járó, milliós villákban lakó elkövetőkről beszélünk" - idézett a Pravo cseh lap egy rendőrségi forrást. Eddig összesen 23 ember ellen indult eljárás. Az ügy súlyát jelzi, hogy Methyl néven külön nyomozócsoportot hoztak létre, amelyet kiegészítettek korrupciós, maffia- és adócsalási ügyekben járatos nyomozókkal.

A lap szerint a nyomozók azt feltételezik, hogy a mérgező metanol nem szándékosan, hanem végzetes hiba eredményeként került az illegálisan előállított szeszesitalokba. Egy, az illegális piacon tájékozott magánnyomozó a lapnak azt állította, az elkövetők eddig is használták a metanolt a pancsolt illegális égetett szeszek alkoholtartalmának növelésére, de nem olyan mértékben, hogy az problémákat okozzon.

A nyomozók többek között azt próbálják feltárni, hogy a szeszpancsolással foglalkozó szervezet tagjai maguk állították-e elő a metanolt, vagy vásárolták valahonnan. Az egyik feltételezés szerint Lengyelországból származó fagyálló szélvédőmosó folyadékot használhattak, de ezt a lengyel hatóságok visszautasították.

Vietnamiak palackoztak

A mérgezéses esetek ügyében zajló ellenőrzések részeként egy rendőrségi akcióban a német határ közelében illegális palackozóüzemet is felszámoltak. Itt letartóztattak három külföldi állampolgárt, lefoglaltak százezer zárjegyet, különböző címkéket, üvegeket - jelentette a Lidové Noviny cseh lap internetes kiadása. A lap meg nem erősített információi szerint a palackozóüzemben őrizetbe vett külföldiek vietnami állampolgárok voltak.

Az üzemben nyolcféle különböző italfajta hamis változatait állították elő. A címkék többsége lokálisan forgalmazott alkoholra utal, de számos országosan ismert márkanév is van köztük. A rendőrök lefoglaltak ezer liter útra kész, palackozott árut, illetve több száz liter ismeretlen eredetű, nem mérgező etanolt is. A helyszínen talált anyagok laboratóriumi vizsgálata jelenleg is folyik, az egyelőre nem világos, hogy itt palackozták volna a mérgező szeszt, bár azt az üzem elleni akció után jelentették be, hogy melyik nyolc italfajta az, amelyek metanolt tartalmazhatnak.

Forrás: MTI/EPA/Filip Singer
Olcsó szeszes italt tölt poharakba a pultos egy prágai kocsmában

Csehországban eddig 22 ember vesztette életét a mérgező szeszesitaloktól, és közel 40-et ápolnak kórházban mérgezéses tünetekkel. Az utóbbi 24 órában az áldozatok száma eggyel, a kórházi kezelésre szorulók száma pedig öttel emelkedett. Az áldozatok közül többen megvakultak, de pontos adatot erről eddig nem hoztak nyilvánosságra.

25 millió koronás bevételkiesés

A példátlan mérgezéshullám miatt a csehek a múlt pénteken tiltották be az összes 20 százalék feletti alkoholtartalmú ital forgalmazását. A szigorúan ellenőrzött tilalom feloldásának időpontja egyelőre kérdéses. A cseh egészségügyi miniszter kedden közölte, hogy a következő napokban szóba sem jöhet a tilalom feloldása, azt szakértők vizsgálják majd, hogy mely italok kerülhetnek vissza a boltok polcaira, és melyek azok, amelyeket ki kell vonni a forgalomból.

A Prague Post angol nyelvű cseh lap összefoglalója szerint a tilalom miatt 20 millió üvegnyi égetett szesz porosodik a raktárakban, Ladislav Mincic pénzügyminiszter-helyettes közölte, a korlátozó intézkedés 25 millió koronás (300 millió forint) adókiesést okozhat az államnak naponta.

Forrás: MTI/EPA/Filip Singer
Szeszesitalok polcát takarja le egy eladó egy csehországi üzletben. Az egészségügyi minisztérium betiltotta az összes 20 százalék feletti alkoholtartalmú ital forgalmazását

Közben sokan keresik a megoldást, hogy megkerüljék a tilalmat. Cseh lapok beszámolói szerint van, aki már rá is repült a lehetőségre, és Szlovákiából kínálja a szeszes italt az interneten keresztül. Az italt rendelés esetén postán küldik ki, 50 százalékos felárral.

Van, akit a jó minőségű szesz mentett meg

A legutóbbi haláleset az ország keleti felében történt, egy 29 éves férfi vesztette életét. Előtte vasárnap hunyt el egy 47 éves nő, akit az ostravai kórházban ápoltak péntek óta. A nő édesanyja és férje is kórházba került, anyja a körülményekhez képest jól van, a férje állapota is javul. A nőről kiderült, hogy csütörtök este ivott metanoltartalmú rumot a családtagjaival, de a férje és az anyja pénteken is fogyasztott alkoholt, igaz, ekkor már jó minőségű égetett szeszt. Az orvosok szerint ez mentette meg az életüket - jelentette a Prague Daily Monitor angol nyelvű cseh lap.

A mérgező szesz feltehetően a környező országokba is eljutott, Lengyelországban négy halálesetet írnak a cseh metanol számlájára, míg Szlovákiában nyolcan kerültek kórházba mérgezéses tünetekkel, de az ő esetük nem volt olyan súlyos. Mindkét államban megtiltották a Csehországból származó szeszesitalok behozatalát - Szlovákiában kedd délutántól él a korlátozás -, de teljes szesztilalmat nem rendeltek el. Németország is figyelmeztette a veszélyre a cseh határ közelében élő lakosait. Magyarország egyelőre nem rendelt el semmilyen korlátozást.