Kegyelmet kér a mumbai merénylő

Vágólapra másolva!
Az indiai elnök, Pranab Mukerdzsi kegyelmét kéri a 166 halálos áldozatot követelő 2008-as mumbai merénylet egyetlen túlélő merénylője, akinek halálos ítéletét augusztusban erősítette meg az indiai legfelsőbb bíróság.
Vágólapra másolva!

A most 25 éves elkövetőt, a Mészáros gúnynéven emlegetett pakisztáni Mohammed Adzsmal Amírt első fokon 2010 májusában ítélték halálra gyilkosságért, India elleni háborús cselekményekért, összeesküvésért és terrorizmusért. Az ítéletet az idén augusztusban megerősítette az indiai legfelsőbb bíróság.

Az elnöki kegyelem Kaszab utolsó esélye arra, hogy a halálos ítélet végrehajtását elkerülje. 2004 óta nem hajtottak végre halálos ítéletet Indiában.

2008. november 26. és 29. között egy tíztagú, erősen felfegyverzett kommandó hajtott végre mészárlást Mumbaiban két luxusszállodában, egy étteremben, a főpályaudvaron és egy zsidó központban. A terrortámadásban 166 ember vesztette életét, és több mint 300-an sebesültek meg. Kaszabot abban találták bűnösnek, hogy egyike volt a pályaudvari, 52 ember halálát okozó vérfürdő két tettesének.