Egy igazi, nagy berúgásra készültünk, erre csak sört adnak

Prága, Csehországban betiltották a tömény szesz árusítását alkoholhamisítás, alkoholmérgezés miatt
Vágólapra másolva!
A vietnami alkoholárusok a bilincstől rettegnek, a prágai fiatalok meg a haláltól, közben a külvárosi füstös kocsma csaposa elúszó forgalmát siratja. A különleges szeszeiről híres Csehországban a múlt péntek óta tilos töményt árulni, és bár a turisták egy része megelégszik a jóféle sörrel is, a bárpultok mögött összeesküvés-elméletek sora kering a halálos alkoholvészről. Helyszíni riport az elvonóra küldött Prágából.
Vágólapra másolva!

"Praha drinking team", azaz "prágai piáló csapat" - hirdeti a cseh főváros ajándékboltjainak kirakatában a szuvenír felespoharak felirata. Az üzenet egy hete még aktuális lehetett, mostanra azonban értelmét vesztette: bár a város neve sok turista számára összeforrt a nagy ivászatokkal, ezek a poharak egy darabig biztosan szárazon maradnak. A múlt pénteken bevezetett alkoholtilalom miatt ugyanis a cseheknek legalább a szomszéd országokig kell utazniuk, ha töménnyel akarják megtölteni őket. Prágában napok óta egy csepp ilyet sem lehet vásárolni.

A prágai italüzletekben az eladók egytől egyig ugyanazt a korábban soha ki nem mondott mondatocskát ismételgetik. "No alcohol. Nincs alkohol. Sajnáljuk, a rendőrség nem engedi." A polcokat, amelyek pár napja még becherovkás és vodkás palackoktól roskadoztak, most csomagolópapírral és kartonnal takarták le, vagy úgy lepucolták, hogy csupán az ott felejtett árcédulák árulkodnak az egykor gazdag kínálatról. "Nincs, nem lehet" - mondja még egyszer a vietnami eladónő, majd a nyomaték kedvéért a csuklójával bilincset imitál, és meg is rázza. "Csak bort vagy sört tudok adni, alkoholt nem."


Fotó: Visnovitz Péter [origo]
Üres kirakat Prága belvárosában

Csehországban az ország történelme során először tiltották be a 20 százalék feletti alkoholtartalmú italok árusítását, miután sorozatos mérgezéseket okoztak a piacon felbukkant pancsolt borzalmak. Kiderült, hogy több forgalomba hozott ital is nagy mennyiségben tartalmazott metilalkoholt, amely vakságot, illetve halált okozhat: eddig legalább 22 ember vesztette életét a vélhetően alvilági bűnszervezetek által hamisított szeszektől, és további több tucatot ápolnak kórházakban súlyos mérgezéssel. Mivel továbbra sem tudni, mely italokba kerülhetett mérgező metilalkohol, a cseh kormány kitiltotta a töményt az üzletekből, a hipermarketekből, a kocsmákból és a cseh szórakozóhelyekről is.

Nem akarunk meghalni

"Egyáltalán nem gondoljuk, hogy túlreagálnák az ügyet, hiszen majdnem két tucat ember halott" - mondták az [origo]-nak prágai fiatalok. Jakob, a barátnőjére váró egyetemista szerint addig nem is szabad újra piacra vinni a szeszeket, amíg az egész ügyet föl nem göngyölítette a rendőrég. "Nem akarunk meghalni" - kontrázott rá egy másik diák, Radek, szintén helyeselve az alkoholtilalmat. Igaz, neki könnyű, nem nagy piás: "Én inkább füvezek" - mondta.

Fotó: Visnovitz Péter [origo]
Figyelmeztető tábla egy prágai étteremben

Egy fiatal kanadaiakból álló turistacsoport már inkább felháborodott a váratlan helyzeten. "Egy igazi, nagy berúgásra készültünk, erre csak sört adnak. Nagy szívás" - fanyalogtak. Volt olyan fiatal, aki szerint a tilalom bevezetése óta Prága depresszív város lett, de ez azért annyira nem látszott az egyébként komor felhőkbe burkolózó, eső áztatta utcákon. A belvárosban az idősebb turisták hada nem csappant meg amiatt, hogy nem kóstolhatják a cseh italspecialitásokat. A svédek, amerikaiak, németek nagy része kárpótolta magát a sörökkel, a belvárosi éttermek alkalmazottai pedig inkább csak elvétve panaszkodtak az [origo]-nak a tilalom miatt.

Nem kötik a turisták orrára

"Nekünk nem jelent akkora problémát, hiszen a turisták többsége nem tud a rémes halálesetekről" - mondta Petra, egy Prága főterétől egy sarokra, kockaköves mellékutcában megbúvó étterem pincérnője. "Amikor valami töményet rendelnek, ajánlunk nekik valami mást. Nagyon jó boraink vannak, azokat itatjuk velük, egy fitying bevételkiesés sincs." Persze ehhez kell, hogy a vendégek ne legyenek tisztában a tilalom hátterével, hiszen akkor egy kortyot sem innának: az [origo]-nak több csoport idegenvezetője is azt mondta, esze ágában sincs részletezni a haláleseteket. Nem véletlenül: amikor néhány idősebb turista megtudta, hogy halálesetek miatt rendelték el az intézkedést, gyorsan meg is jegyezték: "Na, akkor ma este csak vizet iszunk."

Fotó: Visnovitz Péter [origo]
Sok a turista, legfeljebb kicsit csalódottabbak

Bár csak kisebb kiesést jelent, a belvárosi éttermek között is van, amelyiket bosszantja az ügy. Yvonne, a Károly híd lábánál álló Old Bohemian tulajdonosa azon zsörtölődött, hogy a kormány a pánik kitörésekor válogatás nélkül minden töményet betiltott. "Itt, a belvárosban egy étterem vagy hotel sem engedheti meg magának, hogy pancsolt italokat kínáljon" - magyarázta. "Csupa drága, minőségi italt tartunk, amivel biztosan semmi baj nincs." Bár a tulajdonos szerint bevételének általában kevesebb mint 20 százaléka jön be italokból, így is bosszantónak tartja, hogy ezeket nem lehet most eladni.

Yvonne szerint félnivalójuk inkább az apró italboltoknak van, amelyeket szinte kizárólag vietnamiak üzemeltetnek Prágában, illetve azoknak az olcsó, külvárosi kocsmáknak, amelyekben a minőség helyett már az ár a fontosabb tényező. Hamisítani ugyanis főleg az olcsóbb vodkákat és filléres pálinkákat könnyű, és a cseh hatóságok által vasárnap közzétett, bizonyítottan mérgezett italmárkák többsége is alacsony kategóriájú volt. A korábban ilyesmit árusító helyek tulajdonosai foghatják a fejüket, ők most durván érzik az alkoholpánik hatását.

Elmaradtak a remegő kezű alkoholisták

"Ezen a héten a felére csökkent a bevételem, feleannyian sem térnek be, mint korábban" - panaszkodott az [origo]-nak egy a turistaforgatagtól távoli, sötét kiskocsma csaposa, Jiri. A kopaszodó, pöttöm férfi, akinek nem turistákból, hanem cseh átlagemberekből áll a törzsközönsége, átkozza is a szesztilalmat. "Most csak ilyen semmilyen, 15 százalékos ízesített italokat tudok kínálni" - mutatta a kiürített hűtőben árválkodó két palackot. "Asszonynak való ez" - legyintett aztán, ahogy beleszagolt az almaaroma-szagú löttybe.

Fotó: Visnovitz Péter [origo]

"Ez egy kiskocsma, ide minden nyitásra jönnek a remegő kezű alkoholisták, hogy a reggeli felesüket bedobják" - magyarázta. "Most meg mit adjak nekik? Kint volt a rendőrség, le kellett venni a polcról mindent. A hajnali piások pedig elmaradoztak, ki tudja, hol szerzik be a napi adagjukat?" Pedig Jiri szerint 22 halott miatt igazán nem kellett volna ekkora felhajtást csinálni: "Huszonkét ember, mi az? Egy hét alatt az utakon többen halnak meg. A közlekedést mégsem állítja le a kormány, nem igaz?"

Jirinél is nagyobb bajban vannak az éjszakai szórakozóhelyek és zenés bárok, amelyek eddig bevételük legnagyobb részét tömény italok árusításából szedték be. Miközben az éttermek törzsközönsége és az [origo]-nak nyilatkozó turisták nagy része megelégszik a sörökkel, a szórakozóhelyeken ez nem járja. "Ott a vendégek 90 százaléka a töményeket itta, azok a helyek hatalmas pénzeket buknak" - mondta egy másik csapos, akinek sok ismerőse dolgozik ilyen éjszakai helyeken.

Fotó: Visnovitz Péter [origo]
Papírral takarták le a tömény italokat egy prágai boltban

Valakinek még jól jön ez

Egy az [origo]-nak nyilatkozó kocsmáros szerint a szupermarketeket, kocsmákat és bárokat is felkavaró alkoholtilalom egyáltalán nem a véletlen műve. A Prága keleti végében álló sörház csaposa, Václav szerint sok összeesküvés-elmélet kering az alkoholmérgezéses halálesetekről, mivel azok egyes köröknek érdekében is állhattak. A kormány már korábban jelezte, hogy alvilági hamisító maffia állhat a gyilkos szeszek mögött, de ez a csapos szerint csak az érem egyik oldala.

"Évek óta mindenki tudta, hogy hatalmas a feketepiac, hogy a szeszes italok jó 30 százaléka hamisított, és az alvilág gazdagodik rajta" - mondta. Václav szerint ez hatalmas biznisz, a politikusok is tudtak róla, mégsem tettek semmit. "Most viszont kénytelenek lépni, mert ennyi halottat nem lehet szó nélkül hagyni. És most lecsapnak a szeszhamisítókra." Mindez a csapos szerint a cseh likőrgyártóknak tesz jót, akik így hosszú távon visszaszerzik a piacot a maffiától. "Ki tudja, nem volt-e benne a keze valakinek ebben a hatalmas mérgezésben és a pár tucat halálesetben, hogy végre kemény fellépésre bírja a kormányt?" - mélázott felvont szemöldökkel.