Washington békésen rendezné a kínai-japán területvitát

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok nem foglal állást a Kína és Japán között a Szenkaku (kínaiul Tiaojü) szigetcsoport tulajdonlása miatt kialakult vitában, de szeretné, ha a két ország békésen, diplomáciai úton rendezné a helyzetet. 
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház arra számít, hogy Kína és Japán "békés eszközökkel" rendezi területi vitáját - jelentette ki szerdán Washingtonban Jay Carney, az amerikai elnöki hivatal szóvivője.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a vita a Szenkaku - kínaiul Tiaojü, angolszász nyelvekben régebben Ananász - szigetekként emlegetett földdarabok miatt alakult ki a két állam között, ugyanis Japán és Kína is magáénak tartja a területeket.

A két állam közötti konfliktus évtizedek óta fennáll, de a helyzet az utóbbi napokban pattanásig feszült, miután Japán a napokban államosított hármat az öt magántulajdonban lévő szigetből. Kedden tüntetők ezrei gyülekeztek Japán pekingi nagykövetsége előtt, és Kína több városában is példátlan erőszakba csaptak át a japán-ellenes tüntetések.

"Úgy gondoljuk, hogy a Kína és Japán közötti jó viszony mindenkinek hasznára válik a régióban" - hangoztatta Carney.

A szóvivő szerint az Egyesült Államok nem foglal állást a vitatott hovatartozású szigetcsoport szuverenitásával kapcsolatban, de azt szeretné, hogy a két érintett ország diplomáciai úton rendezze a kérdést.