Rossz lesz most medvének lenni Romániában

barnamedve, barna medve, Ursus arctos egy németországi nemzeti parkban
Vágólapra másolva!
A napokban történt medvetámadások miatt több mint háromszáz medve kilövését engedélyezte a román környezetvédelmi minisztérium. A medvék már évek óta gondot okoznak, így a napokban történt medvetámadások nyomán fellángolt a vita, mit kezdjenek az Európában egyedülálló mennyiségű medvével.
Vágólapra másolva!

Több mint háromszáz medve kilövését engedélyezte a héten Rovana Plumb román környezetvédelmi és erdészeti miniszter, miután néhány nap alatt két halálos áldozatot és két sérültet követeltek medvetámadások a Bucsecs (Bucegi)-hegység déli részén.

Romániában több medve él, mint Európa többi országában együttvéve, számukat hatezerre becsülik. Mivel a medve védett állat, egy-egy példány kilövését csak a minisztérium engedélyezheti. Az idén, akárcsak tavaly, eredetileg 335 állat kilövését engedélyezték, de szeptember közepéig ennek csak kétharmadát használták ki a vadásztársaságok.

Egy medvetrófea méretétől függően több ezer euróba kerül, és úgy tűnik, ilyen áron nincs rá fizetőképes kereslet. Román szakemberek szerint a medveállomány már másfélszer akkora, mint ahány állatnak természetes életteret tudnának biztosítani az egyre fogyatkozó erdők.

Dézsmálják a termést

A domb- és hegyvidéken gazdálkodó emberek életét ezért évek óta megkeserítik a településekre bemerészkedő, a termést és a háziállatokat módszeresen pusztító medvék. Panaszaikkal eddig nem sokat törődtek a hatóságok, de a Dambovita megyében történt véres tragédiák miatt hirtelen az egyik legfontosabb témává vált a román sajtóban a medvekérdés.

Forrás: AFP/Photononstop/Renato Valterza

Szombaton egy nap alatt három helyen történt medvetámadás, az egyik áldozat bele is halt sérüléseibe. A medve után még aznap hajtóvadászatot indítottak, és kilőttek egy medvét, amely a boncolásnál veszettnek bizonyult. Három napon belül azonban újabb halálos medvetámadást történt, alig tíz kilométerre az előző helyszínektől. A hír hallatán mindenki biztosra vette, hogy korábban mégsem a vérengzésért felelős medvét lőtték ki, de később kiderült, hogy az újabb haláleset egy orvvadászat során történt baleset volt.

Túloznának a vadászok?

A Dambovita megyei medvetámadások miatt számos tévéműsor és újságcikk kezdte pedzegetni, mit kellene tenni a túlszaporodott medveállománnyal. Csibi Magor, a Természetvédelmi Világalap (WWF) Románia elnöke az egyik hírtelevíziónak arról beszélt, hogy Európa medvéinek kétharmada Romániában él, de hiába kérik a természetvédők, a hatóságok sosem végeztek pontos felmérést a számukról, vándorlási útvonalaikról.

Romániában ezért többször is felmerült a gyanú, hogy a vadászegyesületek, amelyek a trófeák értékesítésében érdekeltek, "felfújt" adatokat jelentenek a medveállományról, hogy nagyobb kilövési kereteket kapjanak. A környezetvédők szerint nem a medvék szaporodtak el, hanem az életterüket foglalja el az ember: kivágja az erdőt, leszedi az erdei gyümölcsöt, minden tisztásra házat épít.

Az EU védi őket

A Krónika című erdélyi lapnak nyilatkozó Sárkány Árpád erdőmérnök, az Országos Vadászati Tanács tagja szerint az Európai Unió köti meg Románia kezét, hiszen a csatlakozási szerződés természetvédelmi fejezetében az ország vállalta, hogy szigorúan védett fajnak nyilvánítja a medvét. "Az unió védi a romániai medvét, miután a nyugat-európai erdőkből kétszáz éve kiirtották. Számtalanszor felajánlották a hazai hatóságok, hogy áttelepítenek néhányat, megpróbálják visszahonosítani, de nem kérnek belőlük" - mondta az erdőmérnök.

Szerinte bár életterük szűkül, a medvék szaporodnak, ezért a domináns állatok kiszorítják a gyengébb egyedeket, amelyek már csak a települések közelében találnak élelmet. Szerinte a vadgazda feladata lenne, hogy az erdőben tartsa a medvét, akkor is, ha egész évben etetnie kell, a gazdáknak pedig villanypásztorral kellene őrizniük állataikat és termésüket.