Kozmetikázták II. János Pál csúnya szobrát

Vágólapra másolva!
Új arcot és szűkebb köpenyt kapott II. János Pál köztéri bronzszobra Rómában, miután az alkotás első változata a rómaiaknak és a Vatikánnak sem tetszett.
Vágólapra másolva!

Kedvesebb lett a tekintete és végre a vele szemben állókra néz II. János Pál szobra, amelynek leszedték és újraöntötték a fejét - írták a római napilapok a szobor kozmetikázásról.

Oliviero Rinaldi szobrász kilenc hónap alatt módosította alkotását. Egy talapzattal ötven centimérrel megemelte a már eddig is öt méter magas szobrot. Összehúzta a korábban szétálló pápai köpenyt, amelyet három helyen is átalakított. Az alkotás színe is fényesebb lett. Az új szobrot október 1-jén avatják fel. Ugyanoda kerül vissza, ahol korábban is állt: a Termini pályaudvar előtti térre.

Forrás: MTI/EPA/ANSA
A szobrász, Oliviero Rinaldi a szobor módosított makettjével

"Szebb lett a szobor" - állapította meg az Il Messaggero napilap, amely azt is megtudta, hogy az alkotás átalakítását a művész a saját költségére végezte el.

II. János Pál szobrát tavaly májusban, a pápa boldoggá avatása után leplezték le, de kezdettől fogva ellenérzést váltott ki. A l'Osservatore Romano vatikáni napilap szerint "csúnya" volt, a rómaiak pedig esernyőnek, galambdúcnak, nyilvános illemhelynek nevezték el a szobrot furcsa, öblös alakja miatt.

Forrás: Europress/Getty Images/Giorgio Cosulich
A szobor az átalakítás előtt

Általános vélemény volt, hogy a szobor nem hasonlít Karol Wojtylára. A művész azt állította, hogy a lengyel pápa fényképe alapján készítette művét. Rinaldi az alkotói szabadságát védve kezdetben elutasította a szobor módosítását, később mégis igent mondott rá. A szobor módosítandó részleteit egy erre alakult bizottság jelölte ki művészettörténészek, a római önkormányzat és a Vatikán képviselőivel.