2011-ben 420 millió forintnyi adót fizetett Mitt Romney

Vágólapra másolva!
Több mint 420 millió forintnak megfelelő összeget fizetett Mitt Romney, az amerikai republikánusok elnökjelöltje tavaly. Erről kampánystábja számolt be pénteken, de a korábbi adóbevallásairól csak összefoglalót közöltek, konkrét számokat nem.
Vágólapra másolva!

13,7 millió dollár (közel 3 milliárd forint) volt Mitt Romney republikánus elnökjelölt jövedelme 2011-ben, ami után 1,94 millió dollár (több mint 420 millió forint), azaz 14,1 százaléknyi adót fizetett - jelentette be pénteken a politikus kampánystábja. A Boston Globe amerikai lap szerint ez kis mértékben magasabb, mint a 2010-es, 13,9 százalékos adókulcsa, de még mindig jóval alacsonyabb, mint amit egy átlagos amerikai fizet a kincstárnak.

Az USA-ban 2009-ben 17,4 százalékos volt a személyi jövedelemadó átlagos mértéke (frissebb adat a Financial Times gazdasági lap szerint még nem áll rendelkezésre).

A politikus bevételeinek nagy része befektetéseiből származott. A Romney házaspár valamivel több, mint 4 millió dollárt (több mint 870 millió forint) fordított jótékonyságra.

Pénteken a kampánystábja közzétett egy összefoglalót Romneyék elmúlt húsz évének adóbevallásaiból is, de csak a százalékos adatokat közölték, konkrét összegeket nem. Ebből az derül ki, hogy 1990 és 2009 között átlagosan 20,2 százaléknyi szövetségi jövedelemadót fizettek. A legalacsonyabb adókulcsuk mértéke 13,66 százalékos volt.

Mitt Romney, akinek vagyonát 190-250 millió dollárra becsülik, csak a 2010-re és a 2011-re vonatkozó adóbevallását hozta nyilvánosságra, a többi közlésére nem hajlandó. Emiatt többen kritizálták, sőt ismeretlenek azzal zsarolták meg, hogy nyilvánosságra hozzák korábbi adóbevallásait, ha nem fizet nekik egy jelentős összeget.

Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője korábban azt állította, hogy Romney egy évtizeden keresztül egy centtel sem járult hozzá a kincstár bevételeihez, amit a republikánus elnökjelölt kategorikusan cáfolt.