Az USA fegyverrel is megvédené Kínától Japán vitatott szigeteit

Vágólapra másolva!
Amerika kötelességének tartja akár fegyverrel is megvédeni Kínától azokat a vitatott szigeteket, amelyek a héten hatalmas diplomáciai konfliktust robbantottak ki Japán és Kína között. Egy amerikai kormányzati illetékes szerint az USA és Japán közti védelmi szerződés kötelezi Washingtont, hogy megvédje a Japán fennhatóság alatt álló szigeteket.
Vágólapra másolva!

"Egyértelműen" az amerikai-japán védelmi szerződés hatálya alá esnek a Japán által ellenőrzött, de Kína által magának követelt kelet-kínai-tengeri szigetek - közölte pénteken Kurt Campbell amerikai helyettes külügyi államtitkár. A bejelentés az első hivatalos jelzés, amely arra utal, hogy a szigetek megtámadása esetén Washington fegyveres segítséget nyújtana Tokiónak (a vitatott szigetekről és a konfliktus hátteréről itt olvashat bővebben).

Az Egyesült Államok nem foglal állást a Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü (Diaoyu) szigetek feletti szuverenitással kapcsolatos vitában, de elismeri, hogy Tokió tényleges adminisztratív ellenőrzést gyakorol a terület felett, így az "egyértelműen a védelmi szerződés ötödik pontja alá esik" - mondta a washingtoni külügyminisztérium kelet-ázsiai és csendes-óceáni ügyekért felelős helyettes államtitkára az amerikai szenátus külkapcsolatokkal foglalkozó albizottsága előtt.

A Washington és Tokió között 1960-ban megkötött paktum ötödik pontjában az Egyesült Államok kötelezettséget vállalt Japán állam területének védelméért. Campbell ugyanakkor leszögezte, hogy Washington diplomáciai megoldást sürget a régió biztonságát fenyegető vitában, amely azután mérgesedett el, hogy Japán a múlt héten egy magánszemélytől megvásárolta a szigetcsoport három tagját.

Forrás: Google Föld
A vitatott szigetek

A vita miatt Kína-szerte több mint egy héten keresztül folytak Japán-ellenes tüntetések, amelyek során japán állampolgárokat és vállalkozásokat is megtámadtak. A kínai külügyi szóvivő pénteken azzal vádolta Japánt, hogy "tönkretette" a két ország közti diplomáciai kapcsolatfelvétel közelgő 40. évfordulóját.

Az Aszahi Simbun japán napilap értesülései szerint Kína nem fog felhagyni a szigetek körüli járőrözéssel, hogy így szerezzen érvényt szuverenitási igényének. Az elmúlt napokban legalább 17 kínai hajó lépett be a sziget parti vizeire vagy kapcsolódó övezetébe.

Közben pénteken Japánban vizsgálatot indítottak, mert késésekről érkeztek jelentések a Kínába exportált szigetországi termékek elvámoltatásával kapcsolatban. A japán pénzügyminiszter közölte: nem gondolja, hogy Kína gazdasági szankciókat alkalmazna Japán ellen, ugyanakkor a nemzetközi szabályok betartására szólította fel Pekinget.

A Reuters felmérése szerint a japán cégek 41 százalékának üzleti terveire hatással van a szigetvita, egy részük pedig a Kínából való kivonulást fontolgatja az erőszakos tüntetések miatt.

Eközben a szigetek közelében egy tajvani aktivistákat szállító hajót észlelt a japán parti őrség. A szigetekre Tajpej is igényt tart. Ma Jing-csiu tajvani elnök korábban a vita tárgyalásos rendezését és a szigetek környékén található természeti erőforrások közös kiaknázását javasolta Japánnak.