Vágólapra másolva!
A hadsereg bevetésére kényszerült Mexikó kormánya az ország fővárosában, miután az egyes tartományokban már hat éve tomboló drogháború Mexikóvárost is elérte. Az eddig békés főváros egyik peremkerületébe több ezer katonát kellett vezényelni, miután itt is fellángolt a drogkartellek közötti erőszak.
Vágólapra másolva!

Katonákat vezényelt a mexikói kormány Mexikóváros egyik peremkerületébe, hogy megfékezze a kábítószer-kereskedelem miatt fellángoló erőszakot. Az országban dúló drogháború során ez az első alkalom, hogy a hadsereget a fővárosban is be kell vetni, mert a jelek szerint az erőszak kezd átterjedni a fővárosra is.

Helyi idő szerint szerda este óta közel ezer katona, szövetségi és helyi rendőr kezdett járőrszolgálatot a Mexikóváros keleti peremén fekvő, egymillió lakosú Nezahualcoyotlban, ahol két rivális drogkartell viszálya keseríti meg a helybéliek életét. A helyi hatóságok kérésére vezényelték őket oda, miután a hét végén meggyilkolták Jaime Serranót, az Intézményes Forradalmi Párt (PRI) ottani képviselőjét.

A helybéliek szerint a bűnözők, akik a hírhedt La Família drogkartell tagjainak adják ki magukat, zsarolják őket, és a helyzet egyre rosszabb. Már beletörődtek abba, hogy fizetniük kell a bűnözőknek, mert ha nem teszik, akkor megölik őket és a családtagjaikat is.

Mexikóvárost és környékét eddig a legkevésbé sújtotta a drogcsempész bűnbandák viszálya, illetve az alvilág és a biztonsági erők harca, amely az elmúlt hat évben csaknem 60 ezer áldozatot követelt az országban. A számok azonban arról tanúskodnak, hogy változik helyzet: az év eleje óta szeptember közepéig 550 ember halt meg Mexikóvárosban és Mexikó államban a drogháborúk következtében, ami 15 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest. Az év első nyolc hónapjában az emberrablások száma is növekedett a Zetas és a La Família drogkartellek viszályának kereszttüzébe került Nezahualcoyotlban.