Fico: Szlovákiának szüksége van az EU-ra

Vágólapra másolva!
A szlovák miniszterelnök szerint az országa nem élné túl, ha visszatérne régi fizetőeszközéhez, a koronához. Robert Fico szerint Szlovákiának nincs más lehetősége, mint hogy az Európai Unió tagja maradjon, és a nagy tagállamokra támaszkodjon.
Vágólapra másolva!

Szlovákia nem élné túl, ha távozna az Európai Unióból, és az eurózónából kilépve visszatérne régi fizetőeszközéhez, a koronához - jelentette ki Robert Fico kormányfő szombaton a szlovák közszolgálati rádió egyik műsorában.

"A Szlovák Köztársaság miniszterelnökeként azt mondom, Szlovákiának nincs más lehetősége, mint hogy az (európai) közösség tagja maradjon és olyan erős tagállamokra támaszkodjon, mint Németország és Franciaország" - fogalmazott Robert Fico. Leszögezte: "nincs más út, mint az, amely Európán át vezet".

A miniszterelnök szerint ezt a nézetét az is alátámasztja, hogy Szlovákia gazdasága a legnyitottabb gazdaságok közé tartozik, és exportja csaknem 80 százalékának az EU-tagországok a felvevő piacai. Robert Fico szerint ugyanakkor Szlovákia az unió szolidáris tagjaként szintén szolidaritásra tart igényt az EU részéről. Hangsúlyozta: több szolidaritást vár el a mezőgazdaság kérdéseiben, az európai támogatási alapok terén, valamint a jászlói (Jaslovské Bohunice) atomerőmű két blokkjának leállítása kapcsán.