Háborút jósol Izraellel egy iráni vezető

Vágólapra másolva!
Az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka biztosra veszi, hogy Izrael valamikor megtámadja az országát, és abban is, hogy az izraeliek elveszítik a háborút.
Vágólapra másolva!

Előbb-utóbb háború fog kitörni Izrael és Irán között, még ha nem lehet is biztosan tudni, hogy hol és mikor - mondta szombaton az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka, Mohammed Ali Dzsafari tábornok.

A hivatalosan az iráni iszlám berendezkedés felett őrködő elit katonai alakulat vezetője szerint Izrael "el fog pusztulni" ebben a háborúban. Ez az első eset, hogy egy magas rangú iráni illetékes elismeri az Izraellel való fegyveres konfliktus lehetőségét.

Az izraeli politikusok nyilatkozatai az utóbbi időben egyre valószínűbbé tették, hogy a zsidó állam megelőző csapásként iráni atomlétesítményeket fog megtámadni. Az iráni atomprogram hivatalosan békés célú, de számos ország attól tart, hogy valójában nukleáris fegyverek gyártását szolgálja.

A nemzetközi sajtóban megjelent találgatások szerint Izrael még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt légi csapást mérhet iráni atomipari létesítményekre. Izraeli gépek 1981-ben Irakban lebombáztak egy épülő atomreaktort, és hasonló akciót hajtottak végre 2007-ben Szíriában.

Irán korábban figyelmeztetett, hogy ha támadás éri, lezárja a nemzetközi tengeri kőolajszállítások miatt stratégiai fontosságú Hormuzi-szorost, és csapást mér a Perzsa-öböl amerikai katonai támaszpontjaira.